Bridgeman Images
Soldater i strid under det amerikanska inbördeskriget

Forskare avslöjar vilken sida fyra hittade soldater stred för i amerikanska inbördeskriget

Förra året hittade arkeologer skeletten från fyra soldater i omärkta gravar. Efter ett omfattande arbete har de nu upptäckt vilken sida de avlidna stred på i slaget om Williamsburg under det amerikanska inbördeskriget.

När arkeologer förra året upptäckte fyra omärkta gravar i Williamsburg i den amerikanska delstaten Virginia väckte det fler frågor än det besvarade.

Forskarna kom snabbt överens om att skeletten måste komma från soldater som deltog i slaget vid Williamsburg under det amerikanska inbördeskriget.

Men det var allt som de nya fynden visade.

"Tyvärr fanns det inga uniformer eller andra föremål som kunde visa om de stred för konfederationen eller unionen", säger Jack Gary till Washington Post.

Han är chef för arkeologin vid Colonial Williamsburg Foundation, den organisation som ligger bakom utgrävningen och den nya forskningen.

Men nu har forskarna lyckats komma ett steg närmare att identifiera de okända offren.

Genom att gå igenom kyrkböcker och andra officiella dokument i Williamsburg har arkeologerna kunnat fastställa att de fyra soldaterna stred på sydstaternas sida.

Glömda soldater fick inte en ny begravning

Forskarna sammanställde information från tre källor: stadens begravningsentreprenörs register vid den aktuella tidpunkten, ögonvittnesskildringar av massgravar och registren från en kyrka som fungerade som fältsjukhus efter slaget.

Dollar-guldmynt i jord

En av de oidentifierade soldaterna fick ovanligt nog två guldmynt på en dollar att ta med sig till graven. De var förmodligen gömda i hans uniform, annars skulle de ha konfiskerats före begravningen.

© The Colonial Williamsburg Foundation

Ett av ögonvittnena var änkan Isabella Thompson Sully, som i ett brev beskrev hur döda sydstatssoldater bars ut till stora gemensamma gravar mellan kyrkan och ammunitionsdepån, där de fyra okända soldaterna hittades.

Senare återvände den förmögna änkan och betalade för att få konfederationssoldaterna ordentligt begravda.

"Vi är övertygade om att de som grävde upp offren i de stora gravarna förbisåg de mindre gravarna", förklarar Jack Gary för Virginia Gazette.

Forskarna fortsätter att arbeta för att hitta namnen på de fyra okända soldaterna, och antalet möjliga namn har nu begränsats till 22.

Okänd soldat begravd med sällsynta guldmynt

Även om gravarna inte avslöjar mycket om soldaternas liv, vittnar de tydligt om det brutala slutet för männen under det amerikanska inbördeskriget.

En av soldaterna hade en kula inbäddad i ryggraden. En annan hade några gulddollar på sig - ett mycket sällsynt fynd i en soldatgrav.

Enligt Jack Gary var guldet troligen insytt i soldatens uniform för att dölja det för fienden.

Slaget vid Williamsburg utkämpades den 5 maj 1862, då omkring 40 000 nordstatssoldater anföll sydstaternas eftertrupp, som retirerade efter nederlaget vid Yorktown.

Omkring 3 800 soldater miste livet i slaget, som slutade utan en tydlig segrare men tillät sydstaterna att fortsätta sin reträtt mot Richmond, Virginia.