NGC & Shutterstock
Man med metalldetektor och guldmynt

Amerikansk man hittar guldskatt från inbördeskriget

En promenad med metalldetektorn kan komma att inbringa en amerikansk man hundratusentals kronor. Han har nämligen hittat en skatt av guldmynt från det amerikanska inbördeskriget.

”Det här är det galnaste som någonsin hänt”, utbrister en lycklig amerikansk metalldetektorentusiast från Kentucky i en video som han lagt ut på nätet.

”Det är guldmynt på en dollar, guldmynt på tjugo dollar och guldmynt på tio dollar!”

En promenad på ett fält med en metalldetektor förvandlades till en lönsam affär för en jordbrukare i Kentucky när han hittade mer än 700 guldmynt från tiden kring amerikanska inbördeskriget.

Historikern Ryan McNutt vid Georgia Southern University säger om skatten att ”med tanke på perioden och platsen i Kentucky, som var neutralt vid den här tiden under inbördeskriget, är det mycket troligt att den begravdes före sydstataren John Hunt Morgans plundringsräder i juni till juli 1863".

Många förmögna invånare i Kentucky valde att gräva ner sina pengar så att sydstatsgeneralen inte skulle få tag på dem. Inte nog med att tillgångarna sannolikt skulle konfiskeras, det skulle också se illa ut för invånarna i den neutrala staten om den konfedererade armén hittade mynt från unionen i deras ägo.

Skatten kommer att inbringa en förmögenhet

Nu ska skatten säljas på auktion, men exakt hur mycket den kan ge den lycklige upphittaren är omöjligt att veta med säkerhet.

Många av mynten i samlingen är extremt sällsynta. Till exempel finns det 18 speciella Liberty 20 dollar-guldmynt i samlingen, som på auktioner snabbt säljs för motsvarande drygt 35 000 kronor eller mer styck, beroende på skick.

”Betydelsen av detta fynd kan knappast överskattas”, förklarar Jeff Garret, en ledande expert på amerikanska mynt.

”Det överväldigande antalet 700 gulddollar representerar en tidskapsel av mynt från inbördeskrigstiden, inklusive sällsynta mynt från Dahlonega-myntverket. Att hitta ett 1863 double eagle mynt i perfekt skick är ett viktigt myntfynd. Att hitta en hel rulle med perfekta exemplar är obegripligt.”

Guldmynt på svart bord

De 700 guldmynten från tiden kring amerikanska inbördeskriget är nästan alla i perfekt skick – experter har bekräftat att alla är äkta.

© NGC