Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Vem satte elektriska ljus i julgranen?

Det har funnits ljus i julgranen i nästan 400 år – men vem fick idén att använda elektriska ljus?

Traditionen med ljus i julgranen härrör från 1600-talets Tyskland, och drygt 200 år senare förnyades den av den tekniska utvecklingen. Tre år efter att Thomas Edison hade uppfunnit den elektriska glödlampan, fick en av hans vänner nämligen en idé.

Edward Hibberd Johnson var vice verkställande direktör för Edison Electric Light Company, kraftbolaget i New York, och julen 1882 ställde han i sitt vardagsrum en gran med 80 röda, vita och blå elektriska glödlampor.

Elektrisk julgran var billigt PR-trick

New Yorks tidningar avfärdade detta som ett billigt PR-trick och vägrade skriva om familjen Johnsons gran. På en tidning i Detroit hade man emellertid hört talas om julgranen och skickade en journalist hela vägen till New York för att se vidundret. ”Det var en makalös syn”, skrev journalisten i tidningens spalter, där han också berättade att glödlamporna var ”stora som en engelsk valnöt”.

Elektrisk julgran i Vita huset

Därmed var succén ett faktum. Men tekniken var komplicerad, och den nya julgransbelysningen kom inte i handeln förrän 1890. Fem år senare blev det en trend, när president Grover Cleveland satte in den första elektriska julgranen i Vita huset med över hundra glödlampor.

Det var dock fortfarande bara de rikaste som kunde hänga med: att sätta elektriskt ljus i en genomsnittlig julgran var omkring sekelskiftet en dyrbar affär, som kunde springa upp i vad som i dag motsvarar närmare 15000 kronor.

Först omkring 1930 kom elektrisk julgransbelysning till mer folkliga priser.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Teknik

Ny idé riskerade att förstöra allt för Thomas Edison

15 minuter
Film

Thomas Edison jagade filmfolk till Hollywood

8 minuter
Jul

Historien om julgranen bygger på en lögn

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj