Shutterstock
jul julemand

Varifrån kommer jultomten?

Många tror att tomten kommer från Grönland. Men faktum är att du ska till sydligare breddgrader för att hitta den ursprungliga jultomten.

Enligt en populär tradition håller jultomten till på Grönland, på Nordpolen eller någonstans i norra Finland, när han inte flyger omkring och delar ut julklappar.

För att hitta det historiska upphovet till en av julens absoluta huvudpersoner måste vi emellertid vända blickarna söderut.

Den givmilde Sankt Nikolaus

Den sannolika inspirationen till jultomten är biskopen Sankt Nikolaus, som på 300-talet levde i staden Myra i våra dagars Turkiet.

Målning av Nikolaus

Biskopen Nikolaus är troligen den man som har gett inspiration till historien om jultomten. Därför kan man hävda att jultomten kommer från Turkiet, för det var där Nikolaus bodde.

© Gheorghe Tattarescu/Muzeul Municipiului Bucureşti

Nikolaus skrev in sig i kyrkohistorien genom sin stora givmildhet och genom att han gav sina gåvor i obemärkthet.

Till exempel lade han mynt i de fattigas skor på natten, och därifrån kommer traditionen i vissa länder att sätta inneskorna utanför dörren för att sedan hitta en liten present i dem på julaftons morgon.

Jultomten kommer till USA

Sankt Nikolaus blev ett viktigt namn i den katolska kyrkan, men eftersom han också var skyddshelgon för de sjöfarande, överlevde respekten för hans namn i det protestantiska Holland, där han kallas Sinterklaas.

Holländska utvandrare tog på 1800-talet traditionen med sig till USA, och där blev han till Santa Claus, som vi känner honom i dag.

Jultomten var en spinkig man

Senare öppnade arkeologer Sankt Nikolaus grav i den italienska staden Bari, och det visade sig att den historiske ”jultomten” var en liten, spinkig man på omkring 150 centimeter.

Trots sin bristande likhet med den korpulente jultomten är han fortfarande ett stort namn i den katolska världen, där hans dödsdag den 6 december markeras med stora festligheter.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul