Foto av glögg

Varifrån kommer glöggen?

Att dricka glögg är en trevlig jultradition, men vem kom egentligen på det? Här svarar vi på alla dina frågor om glögg.

Att dricka glögg är en trevlig jultradition, men vem kom egentligen på det? Här svarar vi på alla dina frågor om glögg.

Glögg är en dryck som många av oss förknippar med kallt väder och julmys.

I Norden har man i flera hundra år plockat fram glöggen under de kalla vintermånaderna.

Men vi var långt ifrån de första som fick smak för den söta och varma drycken.

Vad är glögg?

Innan vi ger oss i kast med att förklara varifrån glöggen kommer, är det kanske en bra idé att reda ut vad glögg egentligen är.

Glögg är helt enkelt varmt och kryddat vin. Vanligtvis använder man rödvin eller starkvin för att göra glögg, som blandas med allt från mandlar, russin och apelsinskal till kanel och kardemumma.

Foto av hemmagjord glögg

Glögg får sin omisskännliga smak genom att vin och diverse kryddor, frukter och/eller nötter värms upp i en gryta. Att göra egen glögg är enkelt.

© Mr. Choppers

På senare år har det även blivit populärt att göra glögg på vitt vin, så kallad vit glögg.

Glögg serverades på tyska slott

De tidigaste historiska omnämnandena av glögg härrör från 1400-talet.

Det berättas att man på de tyska slotten längs Rhen kom på att värma rödvin, tillsätta olika kryddor och dricka detta som "glühwein" för att hålla värmen under de råkalla vintermånaderna.

Efterhand blev det en jultradition, som spred sig till stora delar av Nordeuropa.

Romarna gjorde glögg med glödande kol

Enligt källorna hade emellertid romarna en liknande dryck, som de kallade conditum paradoxum – vilket ungefärligen betyder ”överraskelsens kryddor”.

Kokboken ”De re coquinaria” (”Om ämnet kokkonst”) från 300-talet beskriver, hur romarna gjorde sin ”glögg”:

  • 15 sextarier honung (8 liter) hälls i en metallgryta och 2 sextarier (1 liter) vin tillsätts.
  • Blandningen värms långsamt vid låg värme under konstant omrörning med ett risknippe.
  • När blandningen kokar, tillsätts kallt vin, och grytan tas bort från elden för att svalna. Detta upprepas två till tre gånger.
  • Nästa dag fortsätts processen, och man tillsätter 4 uns (110 g) malen peppar, 3 skrupler (3,5 g) pinjekärnor, en drachme (3,4 g) lavendel och saffran samt 5 drachmer (17 g) rostade dadelkärnor.
  • Därefter tillsätts ytterligare vin, tills blandningen blir lättflytande.
  • Avslutningsvis tillsätts ytterligare 18 sextarier (cirka 10 liter) lätt vin. Om smaken blivit lite för stark, rekommenderas en tillsats av glödande kol!

    De stora mängderna har säkert passat till de orgier vid vilka man vet att kejsar Nero intog drycken.

Drycken kan möjligen ses som en historisk föregångare till glögg. Alltså kan man säga att glögg härstammar från romarnas tid.

Den traditionella glöggen, som vi känner den i dag, har dock sina rötter i 1400-talets Frankrike.