Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Var julgranens föregångare en pyramid?

Traditionen med julgran är lång, men vad gjorde man egentligen innan julgranen fanns?

Under medeltiden dök det upp en speciell dekoration, som i Tyskland och delar av Sydeuropa kanske kan ses som en föregångare till julgranen.

Det var en konstruktion, i vilken flera runda eller åttakantiga plattor låg ovanpå varandra som lagren i en tårta. På varje ”våning” stod det bibliska figurer och en julkrubba – allt dekorerat med blomster och girlanger.

Med tiden uppstod mer avancerade modeller, i vilka vaxljus skickade upp varm luft och fick en propeller på toppen att snurra runt tillsammans med delar av konstruktionen, som fungerade som en självgående karusell.

Napoleon och julpyramiderna

År 1801 förändrades emellertid fenomenet, vilket gjorde det mycket mer utbrett. Det året avslutades Napoleons fälttåg i Nordafrika, och de franska trupperna vände hem igen. Med sig hade de teckningar av pyramiderna vid Giza i Egypten, och de kopierades genast och spreds runtom i Europa.

I Tyskland tyckte man att de egyptiska byggnadsverken påminde lite om de lokala juldekorationerna, som också smalnade av mot toppen. Därför kom pyramiderna att kallas julpyramider. Därmed garanterades de också förnyad popularitet: namnet gav rätt associationer, eftersom det heliga landet låg nära pyramiderna.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Jul

Historien om julgranen bygger på en lögn

5 minuter
Jul

Vem satte elektriska ljus i julgranen?

2 minuter
Jul

Varför just en gran som julens träd?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj