Var julgranens föregångare en pyramid?

Traditionen med julgran är lång, men vad gjorde man egentligen innan julgranen fanns?

Under medeltiden dök det upp en speciell dekoration, som i Tyskland och delar av Sydeuropa kanske kan ses som en föregångare till julgranen.

Det var en konstruktion, i vilken flera runda eller åttakantiga plattor låg ovanpå varandra som lagren i en tårta. På varje ”våning” stod det bibliska figurer och en julkrubba – allt dekorerat med blomster och girlanger.

Med tiden uppstod mer avancerade modeller, i vilka vaxljus skickade upp varm luft och fick en propeller på toppen att snurra runt tillsammans med delar av konstruktionen, som fungerade som en självgående karusell.

Napoleon och julpyramiderna

År 1801 förändrades emellertid fenomenet, vilket gjorde det mycket mer utbrett. Det året avslutades Napoleons fälttåg i Nordafrika, och de franska trupperna vände hem igen. Med sig hade de teckningar av pyramiderna vid Giza i Egypten, och de kopierades genast och spreds runtom i Europa.

I Tyskland tyckte man att de egyptiska byggnadsverken påminde lite om de lokala juldekorationerna, som också smalnade av mot toppen. Därför kom pyramiderna att kallas julpyramider. Därmed garanterades de också förnyad popularitet: namnet gav rätt associationer, eftersom det heliga landet låg nära pyramiderna.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul