Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Järnkorset blev aldrig populärt som julgransprydnad.

Jul

Vad hade nazisterna för problem med julen?

Hakkorsformade småkakor, julkalendrar med nazistiska slagord och Oden, som kom med julgodis. Men varför hade nazisterna problem med den traditionella julen?

Presentpapper med ariska motiv och kakformar som gjorde att tyska husmödrar kunde sätta fram hakkorsformade småkakor på julbordet. Genom hela 30-talet försökte nazisterna att stjäla julen, och de gjorde en enorm insats för att omforma högtidens symboler och seder, så att de passade in i den nationalsocialistiska ideologin.

Problem: Jesus var jude

Det var inte helt enkelt, eftersom festens huvudperson, Jesus, ju egentligen var jude. Det problemet försökte nazisterna komma runt genom att ta bort all kristen symbolik från julen. Nazisterna kasserade den tyske jultomten, Sankt Nikolas, som brukade komma med julgodis till barnen den 6 december. Han ersattes i stället av Oden, vars rötter i nordisk mytologi passade bättre in i den nazistiska världsuppfattningen.

Järnkors på julgranen

Det var också problem med stjärnorna på julgranarna. De fanns typiskt i två problematiska modeller: den femuddiga liknade kommunismens symbol, och den sexuddiga påminde om den judiska Davidsstjärnan.

Nazisterna försökte i stället få tyskarna att hänga järnkors i julgranen, men det blev aldrig riktigt populärt, för befolkningen hade nu en gång för alla en tämligen konservativ syn på, hur en riktig jul skall arrangeras.

Julkalender med nazistiska slagord

Julkalendrarna utgjorde ett särskilt problem. Nazisterna förbjöd julkalendrar med bildmotiv, och i stället skulle varje lucka dölja ett nazistiskt slagord. Choklad och liknande bakom luckorna var dock fortfarande accepterat.

Dråpslaget mot traditionen med julkalendrar kom under krigsåren. Papp och kartong var en bristvara, så den nazistiska högsta ledningen beslutade att ställa in produktionen av julkalendrar.

Julkalendern som denazifiering

När den tyske stortillverkaren av julkalendrar, Richard Sellmer, åt 1946 ånyo skickade ut julkalendrar på marknaden, skedde det med aktivt amerikanskt stöd.

Dwight D Eisenhower, som var överbefälhavare för de amerikanska trupperna i Europa, fotograferades tillsammans med sina barnbarn, medan de öppnade en julkalender, och bilden användes aktivt i insatserna för att denazifiera Tyskland.

Den nya julkalendern blev en omedelbar succé.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj