Sju märkliga jultraditioner

I Wales drar folk omkring på hästkranier, japanerna firar jul på KFC och män utklädda till demoner skrämmer barnen i Österrike. Här serverar vi sju av julens mest bisarra traditioner.

Norrmän håller häxorna borta

Gammal vidskepelse frodas fortfarande i de norska hemmen i jultider. Norrmän tror nämligen att onda andar och grymma häxor återvänder till jorden på julafton.

För skydda sig mot ondskans antågande gömmer norrmännen alla kvastar innan de går och lägger sig.

Hästskalle promenerar runt i Wales

På landet i Wales väljs varje jul en invånare utstyrd till deras folkkära figur "Mari Lwyd", som på svenska betyder grå märr.

Den utvalda personen håller en märrs kranium framför sitt ansikte, spänner fast kraniet på en påle och drar vita lakan över sig. I denna kostym vandrar han och andra invånare längs Wales gator och sjunger.

Traditionen kommer från 1800-talet, men praktiseras i dag bara på ett fåtal platser i Wales.

Japaner firar jul på KFC

Trots att mycket få japaner är kristna firar en stor del av den japanska befolkningen jul – på ett lite annorlunda sätt.

Traditionen inleddes när kristna turister och immigranter i början på 70-talet strömmade till den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken, därför att de där kunde få något som åtminstone liknade en hel kyckling eller kalkon, som de var vana att få hemma.

Snabbmatskedjan fick snabbt en ökad omsättning kring jul och utnyttjade efterfrågan. På 1970-talet inledde de därför en stor kampanj med slogan "JUL = KENTUCKY" för att få ännu fler att sätta tänderna i en friterad kyckling?

I dag innebär julen ett besök på KFC för många japaner. Besöken är till och med så populära att japanerna måste beställa bord två månader i förväg för att vara säkra på att få friterad kyckling i julmånaden.

Demon skrämmer österrikiska barn

I Österrike har jultomten en ondskefull följeslagare. Han heter Krampus och är en demonliknande varelse, som bor i de österrikiska alperna och bara kommer fram från sitt skjul till jul för att straffa Österrikes elaka barn.

Den österrikiska regeringen har tidigare avrått befolkningen från att fira den ondskefulla varelsen och på 1950-talet delade de till och med ut foldrar för att varna för honom.

Men skrämselkampanjerna har inte avhållit österrikarna från att ta honom till sig som en del av sina jultraditioner.

För i dag är han återigen en mycket populär figur under julen.

I november och december klär vuxna ut sig till den onde demonen och klampar runt för att skrämma alla små barn, och i Salzburg finns det 180 Krampus-klubbar som hyllar demonen.

Ukrainare pyntar granen med spindelväv

En ukrainsk julgran är vanligtvis täckt med spindlar och spindelväv. Det annorlunda julpyntet sägs ge tur och det finns det goda skäl för.

Enligt en gammal vandringssägen räddade spindlarna en fattig kvinnas julafton:

Hon hade så ont om pengar att hon inte hade råd att pynta familjens julgran, men när hon vaknade på juldagsmorgonen hade spindlarna pyntat granen med den vackraste glittrande spindelväv.

En traditionell juldekoration på ukrainska julgranar.

© Museum of Science and Industry

Tjeckiska kvinnor får veta sin framtid

Julafton är en stor kväll för Tjeckiens kvinnor. På den här speciella dagen får alla singelkvinnor reda på om de ska finna kärleken i det nya året.

Reglerna är enkla: Stå med ryggen mot dörren och kasta en sko över axeln.

Landar skon med tån mot dörren dyker det upp en äkta man i det nya året, men landar hälen mot dörren döms kvinnan till ännu ett år i ensamhet.

I Sverige kämpar vi för bockens överlevnad

Getabocken är den svenska föregångaren till jultomten och har en stor plats i våra jultraditioner.

Därför har vi sedan 1966 ställt en tretton meter hög, sju meter lång och inte mindre än tre ton tung halmbock på torget i Gävle.

Redan första året brann den enorma halmbocken på nyårsafton, men det har inte stoppat gävleborna från att fortsätta med traditionen – och det har inte stoppat andra från att bränna ned den igen.

Sedan 1966 har julbocken stått i brand mer än 25 gånger till alla bookmakers stora glädje, som sedan 1988 har låtit svenskarna spela på chanserna att halmbocken överlever december månad.

Myndigheterna är inte riktigt lika glada för bockens öde. Men trots försök med både flamavvisande kemikalier och vakter har halmbocken stått i brand så gott som varje år.

Läs också om Nederländernas Zwarte Piet som för bort elaka barn i jultider.