Så blev bocken jultomte
Den svenska jultomten har inte så mycket gemensamt med den fryntlige Santa Claus eller den knarrige gårdstomte Viktor Rydberg diktade om. Istället är det den bortglömda julbocken som är förebilden.

Två julbockar dyker upp i Elsa Beskows Petter och Lottas jul.
Traditionen att ge bort presenter till jul har sina rötter i de romerska nyårsgåvorna. När Europa blev kristet inlemmades gåvorna istället i ritualerna kring Jesu födelse och den heliga natten. De delades ut av olika gestalter som förknippades med födelselegenden – de mest självklara var de tre vise männen.
Men julevangeliets kungar fick snart konkurrens av Sankt Nikolaus, ett biskopshelgon från mindre Asien som sägs ha hjälpt nödlidande med anonyma penninggåvor. Till dessa kom figurer som gumman La Befana, som enligt italiensk sed gav klappar till barnen på trettondagen, och den lurvige Belznickel, presentlämnare i delar av Tyskland.
"Soldater och harlequiner"
Utdelandet av gåvor behövde dock inte vara förknippat med en bestämd namngiven karaktär. En julaftonskväll på 1860-talet vandrade USA:s diplomatiska sändebud William Widgery genom Göteborg. Han var på väg hem till en köpman för att äta julmiddag och berättade:
”På vägen dit i skymningsstunden såg jag, att gatorna var uppfyllda med maskerade gestalter. Det var tjänare och tjänarinnor, som voro utklädda till konungar och drottningar, till sjömän, soldater och harlequiner. De marscherade gruppvis i små skaror under skratt, stoj och sång, bärande stora korgar med julklappar från husbondfolket till deras vänner.”
Julbocken kom med klappar
I faunan avjulklappsutdelare fanns det under slutet av 1800-talet en svensk variant som kallades julbocken. Den har avsatt spår i visor och litteratur som gör att vi i dag kan ha en uppfattning om hur ett besök av julbocken kunde se ut under andra delen av 1800-talet.