Räddade drottning Victoria julen?

Julen skulle vara en ljuspunkt i det nya industrisamhällets hårda slit, ansåg drottning Victoria, som gjorde allt för att rädda familjehögtiden.

Från slutet av 1700-talet omformade den industriella revolutionen Europa dramatiskt.

Från England spreds produktionsformer ut över kontinenten, och arbetsliv, pengar och ekonomi tog alltmer tid. Det fanns inte längre plats för helgdagar och traditioner, och just i England var julen hotad.

Tyskt äktenskap räddade julen

Det förändrades när den unga Victoria 1840 gifte sig med prins Albert. Han kom från mitten av Tyskland, där jultraditionerna var starka.

Prins Albert förde dem med sig till det engelska hovet, och redan 1841 syntes den första julgranen på Windsor Castle. Prinsen införde också julklappar i kungafamiljen.

Illustrationen av Victorias och Alberts julgran bidrog till sprida traditionen i Storbritannien.

© British Library Board/The Illustrated London News

Drottning Victoria visade vägen

Allt detta passade drottningen, för julens fokus på familjeidyll stämde väl med hennes höga moraliska ideal, och det var ett gott alternativ till de dryckesgillen julen hade utvecklats till inom överklassen.

Drottningen ansåg att den arbetande befolkningen skulle må väl av att fira en familjejul.

Hon bjöd därför in tidningen The Illustrated London News för att se utsmyckningen av de kungliga gemaken.

Eftersom kungaparets popularitet hos folket var enorm, dröjde det inte länge förrän hela det engelska folket kopierade de kungliga jultraditionerna.

Med den moderna industrins möjligheter till massproduktion hade det nu också blivit möjligt att tillverka julklappar, som även arbetarklassen hade råd att köpa.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul