Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trots att Mussolini hatade julen tog han ändå tillfället i akt att ge sig själv en befordran i julklapp.

Jul

Mussolini: Julen är kapitalisternas fest

Italiens diktator hatade julen och allt vad den stod för.

Mussolini eliminerade julen

”Mussolini har angripit julen igen”.

Så skrev Galeazzo Ciano, Italiens utrikesminister och Benito Mussolinis svärson, i sin dagbok 1941.

Mussolini var nämligen en orubblig motståndare av julen. Han avskydde kapitalism och för honom var julen en ärkekapitalistisk fest, som uteslutande handlade om girighet och konsumtion.

Men Mussolini insåg att han inte bara kunde förbjuda sina katolska landsmän att firajul. I stället förbjöd han alla tidningar att överhuvudtaget nämna julen och Jesu födelse.

Och på juldagen gjorde han vad han kunde för att hålla Italiens viktigaste seder ute ur kyrkorna genom att planera så många möten som möjligt.

Julen är som alla andra dagar i december. Och jag är den man i världen som känner minst för denna religiösa högtid”, deklarerade diktatorn.

Mussolini blev besviken på nazisterna

Kapitalismen var dock inte det enda Mussolini hade emot julen. Han hatade rent generellt all religion och hoppades till och med att nazisterna skulle ingå i en allians mot julen:

Han är förvånad över”, skrev svärsonen Ciano, ”att tyskarna inte redan har förbjudit denna högtid, som bara påminner honom om en sak: Födelsen av en jude, som gav världen degenererande och destruktiva idéer och som på ett utstuderat sätt lät Italien sönderfalla i händerna på påvarna”.

Mussolini fick ny titel i julklapp

Trots sitt hat mot julen som ett kapitalistiskt presentregn hade han ingenting emot att unna sig själv något lite extra.

På julafton 1925 instiftade han den så kallade jullagen, som ändrade hans titel från ”president för ministerrådet” till ”regeringschef”.

Den nya titeln innebar att kungen nu var den ende som kunde avsätta Mussolini och att han inte längre stod till svars inför parlamentet.

Mussolini gav alltså sig själv en fullbordad diktatortitel i julklapp

Läs också:

Jul

Hitler ville stjäla julen från Jesus

4 minuter
Jul

Vapenvila på julen: Soldater firade jul med fienden

12 minuter
Jul

Varför firar vi jul på fel dag?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj