Shutterstock
Så tolkade Coca Cola jultomten, Santa Claus.

Har jultomten alltid haft röda kläder?

Stor, snäll, rund och röd. Men har jultomten alltid sett ut så?

En liten alfliknande jultomte

Jultomten har inte alltid sett ut som han gör i dag. För bara hundra år sedan uppträdde han ofta i mörka kåpor, och under det amerikanska inbördeskriget 1861–65 framställde tidningen Harper’s Weekly honom som en liten, alfliknande man.

Jultomten var blå

Den lille mannen gick i övrigt helhjärtat in för nordstaternas krigsinsats mot sydstaterna, och i tidens anda var han klädd i blå rock med vita stjärnor samt röd- och vitrandiga byxor.

Ända sedan gammalkyrklig tid har den blå färgen symboliserat hoppet. Därför var historiens jultomte i stor utsträckning mörkblå, vilket också är den färg som den ryske Fader Frost föredrar.

Coca Colas jultomte

Den röda dräkten kom på allvar in i bilden i USA i början av 1900-talet. Då dök Santa Claus upp i röd dräkt med vita pälskanter, och denna färgkombination var klart medverkande till att Coca Cola 1931 tog med Santa i sin reklamkampanj.

Kampanjen skulle ändra de amerikanska konsumenternas uppfattning som gick ut på att Coca Cola var en dryck enbart för varma sommardagar. Tecknaren Haddon Sundblom anställdes för att skapa företagets Santa Claus, och han gjorde det så bra att han inte bara förvandlade Coca Cola till en helårsdryck. Han cementerade också uppfattningen om hur den moderne jultomten skulle se ut.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul