Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Har julen någonsin varit förbjuden?

Julen är både älskad och hatad, men har den rentav varit förbjuden?

Oliver Cromwell ledde enväldigt det engelska Commonwealth från 1653 fram till sin död 1658. Under hela denna period var julen under attack.

Republikanerna var synnerligen missnöjda med engelsmännens firande av helgen, som i deras ögon hade utvecklats till ett meningslöst frossande på kalkon, kakor och plumpudding – nedsköljt med stora mängder julöl.

Cromwells anhängare såg firandet som en rest från den katolska tiden och försökte ihärdigt förändra julen i puritansk riktning. De tolv dagarnas fest med fyrverkeri och sexuell lössläppthet avskaffades. Den 25 december blev en vanlig vardag, och julen skulle helst präglas av stillhet och fasta. En hel rad nya lagar infördes, så att till och med doften av speciell julmat från ett öppet köksfönster blev straffbar.

Undercoverjul

Mycket tyder emellertid på att engelsmännen inte fann sig i dessa förbud. Man gav ut anonyma skrifter, som argumenterade för att den religiösa och sekulära julen skulle firas, och det finns också berättelser om hemliga julgudstjänster och firande i hemmen.

Faktiskt råder det tvivel om huruvida Cromwell själv gick in för den puritanska inskränkningen av julfirandet. Han tyckte mycket om musik och dans, och vid dotterns bröllop tillät han en riktig fest.

Det ligger därför nära till hands att tro att det knappast var Cromwell själv som ville avskaffa julen.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Oliver Cromwell med sin sekreterare John Milton i ett möte med schweiziska protestanter.

Läs också:

Oliver Cromwell
Inbördeskrig

Fem skäl till att alla fruktade Oliver Cromwell

5 minuter
Jul

Hitler ville stjäla julen från Jesus

4 minuter
Jul

Vapenvila på julen: Soldater firade jul med fienden

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj