Har julen någonsin varit förbjuden?

Julen är både älskad och hatad, men har den rentav varit förbjuden?

Oliver Cromwell ledde enväldigt det engelska Commonwealth från 1653 fram till sin död 1658. Under hela denna period var julen under attack.

Republikanerna var synnerligen missnöjda med engelsmännens firande av helgen, som i deras ögon hade utvecklats till ett meningslöst frossande på kalkon, kakor och plumpudding – nedsköljt med stora mängder julöl.

Cromwells anhängare såg firandet som en rest från den katolska tiden och försökte ihärdigt förändra julen i puritansk riktning. De tolv dagarnas fest med fyrverkeri och sexuell lössläppthet avskaffades. Den 25 december blev en vanlig vardag, och julen skulle helst präglas av stillhet och fasta. En hel rad nya lagar infördes, så att till och med doften av speciell julmat från ett öppet köksfönster blev straffbar.

Undercoverjul

Mycket tyder emellertid på att engelsmännen inte fann sig i dessa förbud. Man gav ut anonyma skrifter, som argumenterade för att den religiösa och sekulära julen skulle firas, och det finns också berättelser om hemliga julgudstjänster och firande i hemmen.

Faktiskt råder det tvivel om huruvida Cromwell själv gick in för den puritanska inskränkningen av julfirandet. Han tyckte mycket om musik och dans, och vid dotterns bröllop tillät han en riktig fest.

Det ligger därför nära till hands att tro att det knappast var Cromwell själv som ville avskaffa julen.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Oliver Cromwell med sin sekreterare John Milton i ett möte med schweiziska protestanter.