Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Firade romarna jul?

Kristendomen spred sig först från 300-talet – så romarna firade väl inte jul, eller …?

Romarna festade

År 217 f Kr upplevde romarna en rad svidande nederlag mot Hannibal, den berömde generalen från Kartago. För att höja moralen i Rom beslutade man att hålla en stor fest den 17 december. Det blev en omedelbar succé, som upprepades året därpå, och en ny tradition, saturnalierna, hade skapats.

Och festen blev allt större …

Allt medan åren gick, blev festen allt större. Firandet sträckte sig över en vecka – fram till den 23 december, som romarna redan firade som vintersolstånd, årets kortaste dag. Festen fick också ett nytt innehåll. De otursamma nederlagen mot Hannibal tonade bort i det romerska medvetandet, och man fokuserade i stället på den kommande skördetiden och de långa, ljusa dagarna.

Det blev också en tid, då man tog lättare på de annars ganska stela umgängesformerna. När man skulle på fest, behövde man inte klä sig i toga, och slavarna tilläts festa och uppföra sig som fria människor.

Det blev till och med vanligt att de rika romarna serverade maten till sina slavar, medan alla drack vin och roade sig.

En speciell tradition som man införde var att ge varandra presenter. Det var ofta vaxljus, som kan ha varit en symbol för vintersolståndet.

Romarnas fest blev till jultraditioner

Författaren Seneca beklagade sig över att ”pöbeln hänger sig åt njutningar”, och under det första århundradet berättade juristen och statsmannen Plinius den yngre att han stängde in sig i sin studerkammare, medan hela resten av hushållet slog sig lösa under saturnalierna.

Kejsar Augustus försökte korta ned festligheterna till tre dagar, och Caligula till fem, men det struntade romarna i: de festade loss en hel vecka. Traditionen med både vaxljus och presenter fortsatte in på 300-talet, då kristendomen bredde ut sig.

Historikerna anser alltså att några av julens traditioner kan ha skapats av romarna.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Jul

Har julen någonsin varit förbjuden?

2 minuter
jul julemand
Jul

Varifrån kommer jultomten?

2 minuter
Jul

Hur blev julen en högtid i Japan?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj