Fanns det jultomtar i Sovjetunionen?

Hade Sovjetunionen likadana jultomtar som i västvärlden?

Fader Frost och hans medhjälpare Snöflickan uppträder på Jolkafest i Republikpalatset i Östberlin, julen 1976.

I den ryska traditionen är det Babushka, som kommer med julklapparna. Det berättas att hon för två tusen år sedan avvisade de tre vise männens erbjudande om att resa med till Bethlehem. Som straff har hon sedan dess varit dömd att utan rast och vila vandra omkring i sitt letande efter Jesusbarnet. I samband med den rysk-ortodoxa julen den 7 januari kommer hon så med presenter till barnen.

Fader Frost som jultomte

Historien blev ett problem för kommunisterna, när de efter revolutionen år 1917 skapade den nya samhällsordningen. Alla påminnelser om religion skulle bort ur sovjetmedborgarnas liv, varför man formellt avskaffade julgranen och försökte att tränga ut Babushka genom att i stället införa Ded Moroz – Fader Frost.

Ded Moroz hade varit en del av rysk tradition långt före revolutionen, men han blev nu huvudperson i det sekulära firandet, som flyttades till nyårsafton. Frost passade väl in i situationen genom att ha en föga kristen framtoning – han både rökte och drack vodka, och för det mesta åtföljdes han av den unga, vackra Snegurichka, Snöflickan.

Den västerländske jultomten slår ut Babushka

Men sovjetmedborgarna glömde inte Babushka. Julgranen blev till ett nyårsträd, och Babushka levde vidare i folks medvetande. När Sovjetunionen formellt upplöstes den 26 december 1991 återvände Babushka med julklapparna.

Kort därpå fick hon emellertid hård konkurrens av den västerländske jultomten, som höll sitt intåg i samband med amerikaniseringen av det ryska samhället.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul