Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fader Frost och hans medhjälpare Snöflickan uppträder på Jolkafest i Republikpalatset i Östberlin, julen 1976.

Jul

Fanns det jultomtar i Sovjetunionen?

Hade Sovjetunionen likadana jultomtar som i västvärlden?

I den ryska traditionen är det Babushka, som kommer med julklapparna. Det berättas att hon för två tusen år sedan avvisade de tre vise männens erbjudande om att resa med till Bethlehem. Som straff har hon sedan dess varit dömd att utan rast och vila vandra omkring i sitt letande efter Jesusbarnet. I samband med den rysk-ortodoxa julen den 7 januari kommer hon så med presenter till barnen.

Fader Frost som jultomte

Historien blev ett problem för kommunisterna, när de efter revolutionen år 1917 skapade den nya samhällsordningen. Alla påminnelser om religion skulle bort ur sovjetmedborgarnas liv, varför man formellt avskaffade julgranen och försökte att tränga ut Babushka genom att i stället införa Ded Moroz – Fader Frost.

Ded Moroz hade varit en del av rysk tradition långt före revolutionen, men han blev nu huvudperson i det sekulära firandet, som flyttades till nyårsafton. Frost passade väl in i situationen genom att ha en föga kristen framtoning – han både rökte och drack vodka, och för det mesta åtföljdes han av den unga, vackra Snegurichka, Snöflickan.

Den västerländske jultomten slår ut Babushka

Men sovjetmedborgarna glömde inte Babushka. Julgranen blev till ett nyårsträd, och Babushka levde vidare i folks medvetande. När Sovjetunionen formellt upplöstes den 26 december 1991 återvände Babushka med julklapparna.

Kort därpå fick hon emellertid hård konkurrens av den västerländske jultomten, som höll sitt intåg i samband med amerikaniseringen av det ryska samhället.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter
Civilisationer

Läs VÄRLDENS HISTORIA Junior tillsammans med dina barn

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj