Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Blev O Tannenbaum till My Michigan?

Så blev en känd tysk julsång en amerikansk nationalhymn.

År 1862 satt Winifred Lee Brent i Detroit i delstaten Michigan, USA, och tänkte på sin man, Henry. Som läkare och kirurg var Henry inkallad till militärtjänst på nordstaternas sida i det amerikanska inbördeskriget.

Ett blodigt slag vid Fredericksburg kostade det året över 12000 nordstatssoldater livet, och Winifred Lee Brent stärkte sin egen moral genom att skriva en sång om soldaternas tapperhet.

”Du skänkte dina söner utan att klaga, Michigan, mitt Michigan, och skickade ut dem att dö”, skrev hon bland annat.

Melodien var tysk

Som melodi valde hon den tyska julsången "O Tannenbaum", som var mycket populär i en engelskspråkig version. "Michigan, My Michigan" blev genast omtyckt och fick närmast karaktär av "nationalsång" för Michigan. År 1886, när inbördeskriget sedan länge var slut, skrev man en ny text med en lite mindre krigisk ton, och 1902 en ännu mer försonlig version.

År 1932 beslutade senaten i huvudstaden Lansing att staten skulle ha en riktig nationalsång och antog en nyskriven sång med titeln "My Michigan". Det sägs dock att denna hymn bara sjöngs en enda gång, eftersom människor i Michigan föredrar att sjunga sången på den populära julmelodin.

Maryland använde samma melodi

Lustigt nog har en annan amerikansk stat en liknande nationalsång. Den heter "Maryland, My Maryland", skrevs 1861, blev officiell 1939 – och går på samma melodi. Maryland deltog i inbördeskriget på sydstatssidan, och även denna sång var från början en populär krigssång.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj