Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Räddade drottning Victoria julen?

Den engelska julen var i fara att dö ut på 1700-talet, men en känd drottning räddade den.

Från slutet av 1700-talet omformade den industriella revolutionen Europa dramatiskt.

Från England spreds produktionsformer ut över kontinenten, och arbetsliv, pengar och ekonomi tog alltmer tid. Det fanns inte längre plats för helgdagar och traditioner, och just i England var julen hotad.

Tyskt äktenskap räddade julen

Det förändrades när den unga Victoria 1840 gifte sig med prins Albert. Han kom från mitten av Tyskland, där jultraditionerna var starka. Prins Albert förde dem med sig till det engelska hovet, och redan 1841 syntes den första julgranen på Windsor Castle. Prinsen införde också julklappar i kungafamiljen.

Drottning Victoria visade vägen

Allt detta passade drottningen, för julens fokus på familjeidyll stämde väl med hennes höga moraliska ideal, och det var ett gott alternativ till de dryckesgillen julen hade utvecklats till inom överklassen. Drottningen ansåg att den arbetande befolkningen skulle må väl av att fira en familjejul.

Hon bjöd därför in tidningen The Illustrated London News för att se utsmyckningen av de kungliga gemaken. Eftersom kungaparets popularitet hos folket var enorm, dröjde det inte länge förrän hela det engelska folket kopierade de kungliga jultraditionerna.

Med den moderna industrins möjligheter till massproduktion hade det nu också blivit möjligt att tillverka julklappar, som även arbetarklassen hade råd att köpa.

Lär dig mer om julens traditioner i vårt tema om jul

Läs också:

Jul

Hitler ville stjäla julen från Jesus

4 minuter
Jul

Varför just en gran som julens träd?

2 minuter
Jul

Vapenvila på julen: Soldater firade jul med fienden

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj