Jul

Vit snöflinga mot blå bakgrund

Jul

Julen är mycket mer än julskinka och klappar. Julen är även fylld med drama, myter – och mysiga traditioner. På VÄRLDENS HISTORIA tar vi med dig till vikingarnas jul, vi berättar varför Hitler förklarade krig mot julen och hur julfriden sänkte sig över skyttegravarna under första världskriget. Trevlig läsning – och god jul!
Vikingarna drack och festade, när de firade jul

Så firade vikingarna jul

Var det någon som förstod att fira jul så var det vikingarna. Efter årets många krävande havsresor var julen den enda tidpunkten på året, då de kopplade av och festade med mat och dryck. Vikingarna kallade julen för jól, som betyder fest. Här får du hela historien om vikingarnas jul.
Jultomten i sin släde med renar på julafton

Jultomtens historia

Jultomten har inte alltid sett ut som han gör i dag. För lite drygt hundra år sedan var kan klädd i en mörk dräkt. I början av 1900-talet klev en ny jultomte emellertid in i bilden – nämligen Coca Colas Santa Claus, och han bar en röd dräkt med vita pälskanter. Med ens förändrades bilden av hur jultomten skulle se ut.
Vilka är historiens märkligaste jultraditioner?
Jultomte, julgran, glögg och pepparkakor är några av de vanligaste jultraditionerna men det finns gott om märkligare traditioner. I Wales drar befolkningen exempelvis ett hästkranium genom gatorna, japaner firar jul på Kentucky Fried Chicken, och män utklädda till demoner skrämmer barn i Österrike.
Soldater försöker fira jul vid fronten under första världskriget

Jul i krig

Soldaterna under första och andra världskriget behövde inte mycket för att komma i julstämning. Trots bomber och lidande lyckades soldater på båda sidor av fronten hålla liv i julens traditioner och sprida en smula trevnad.
Historien om julgranen
Traditionen att ha en gran stående i hemmet till jul dyker upp i historiska källor först på 1400-talet. Tyskarna anammade julgranen med förtjusning, vilket ledde till julgransbrist på 1800-talet. Därför uppfann man en julgran av gåsfjädrar, som målades gröna för att likna den äkta varan.
Sida 1 / 2