Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Både norska och danska vikingar seglade till Irland, där de enligt nya studier blev avgörande för samhällets utveckling.

© Shutterstock
Civilisationer - Vikingar

Virila vikingar räddade Irland

Irland befann sig i en djup kris när vikingarna började bosätta sig på den gröna ön. Enligt en ny studie vände vikingarna den katastrofala utvecklingen.

När vikingar började bosätta sig på Irland på 900-talet gav de nordiska krigarna bokstavligt talat ön nytt liv. En studie av en forskargrupp vid nordirländska Queens University Belfast visar att den irländska befolkningen vid det laget hade minskat kraftigt under drygt 200 år och att vikingarna genom sin ankomst vände den negativa utvecklingen.

Oförklarlig irländsk befolkningskris

”Omkring år 700 gick den irländska befolkningen av någon mystisk anledning in i en nedgångsperiod, möjligen på grund av krig, hungersnöd, pest eller politisk instabilitet”, skriver Rowan McLaughlin, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

”Vikingarna bosatte sig på Irland på 900-talet, under nedgångsperioden, och även om de var få till antalet var de mer framgångsrika än lokalbefolkningen på att reproducera sig”, förklarar McLaughlin.

Vikingar och irländare skaffade barn tillsammans

Hittills har historikerna varit övertygade om att Irlands befolkning växte stadigt ända fram till hungersnöden på 1840-talet, men när forskarna jämförde stora mängder data om alla hittills återfunna arkeologiska föremål och byggnader mellan åren 400 och 1200 blev de förvånade.

Deras data gjorde det uppenbart att det irländska samhället från omkring år 700 upplevde en allmän nedgång i mänsklig aktivitet på samtliga nivåer. Nedgången fortsatte tills vikingarna började slå sig ner på Irland och vände den negativa utvecklingen.

Enligt McLaughlin skaffade kanske vikingabosättarna fler barn än lokalbefolkningen, men allt tyder också på att de gifte in sig i lokalbefolkningen. Studier har också visat att många irländare än i dag bär på vikingagener.

Läs också:

Om varldenshistoria.se

VINN JÄTTELIKT TAJ MAHAL i LEGO

1 minut
Vardagsliv

Superstark borrskruvdragare till vrakpris

2 minuter
Kriminella

Påskkrim: Mord i Norden

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj