PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

“Vikings: Valhalla” är historielös macho-underhållning

Netflix uppföljare till tv-serien ”Vikings” är både fängslande och våldsam, men det finns inte mycket verklig vikingahistoria kvar.

Vikingatiden slutade för tusen år sedan, men lever vidare i bästa välmåga på tv. Med svällande biceps, magrutor, trimmat helskägg och omättlig blodtörst har vikingarna invaderat populärkulturen med stor framgång i allt från datorspel till filmer och tv-serier.

Inte minst i form av den framgångsrika serien ”Vikings” från 2013 till 2020, som hade sagokungen Ragnar Lodbrok och hans son Ivar Benlös i huvudrollerna.

Nu tar Netflix nya vikingasatsning, ”Vikings: Valhalla”, över där ”Vikings” slutade. Serien utspelas 100 år efter händelserna i ”Vikings” och skildrar början till slutet för vikingatiden.

Denna gång omfattar rollistan bland andra den norske prinsen och blivande kungen Harald Hårdråde, den danske kungen Knut den store, samt upptäcktsresanden Leif Eriksson och hans syster, Frejdis.

Video: Se trailern till ”Vikings: Valhalla”

Vikingar som fotomodeller

Serien inleds med det så kallade danemordet den 13 november 1002, då den engelske kungen Ethelred II beordrade en omfattande massaker på samtliga vikingabosättningar på de engelska kusterna.

Massakern var en reaktion på den våg av attacker av vikingar som drabbade England i slutet av 900-talet – och som tvingade Ethelred att betala stora summor i danagäld till angriparna för att få vara i fred.

Morden på vikingarna i England går givetvis inte obemärkt förbi i Norden, och året därpå samlar den danske kungen Knut den store en armé av vikingar i Kattegatt för att hämnas för danemordet. Vid sin sida har han den blivande norske kungen Harald Hårdråde, och sjöfararen Leif Eriksson och hans syster Frejdis, som rest från Grönland för att hämnas på mannen som våldtagit Frejdis.

Leif och Harald möttes nog aldrig

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Serien: Berömda vikingar går ut i krig tillsammans

Harald Hårdråde, som senare blev kung av Norge, blir vän med Leif Eriksson. Tillsammans ger de sig iväg för att krossa den engelske kungen och återta makten över England.

© Colin Smith/Harald Hardrada, Rob Oo from NL

Fakta: Leif dog, när Harald var barn

Leif Eriksson dog omkring år 1020, cirka 50 år gammal. Harald Hårdråde var då fem år gammal. Hårdråde var därmed inte ens född, när vikingarna år 1002 gick ut i krig mot England.

Redan där kantrar seriens historiska autenticitet. Leif Eriksson deltog aldrig i vikingarnas vedergällning mot engelsmännen i början av 1000-talet. Vid det laget hade han fullt upp med att utforska världshaven och kliva i land i Nordamerika – omkring 500 år före Christofer Columbus.

Vikingarnas angrepp på den engelske kungen Ethelred II leddes dessutom inte av den danske kungen Knut den store, utan av dennes far Sven Tveskägg. Och Harald Hårdråde? Han var inte ens född, när danemordet ägde rum.

Som historiskt dokument är ”Vikings: Valhalla” alltså lika fullt av hål som de olyckliga engelsmän som genomborras av vikingarnas svärd och pilar.

Svart kvinna regerar fantasistad

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Serien: Svart kvinna härskar över Kattegatt

Staden Kattegatt regeras av en svart kvinna vid namn Haakon Ericsdotter, som tagit makten över den strategiskt viktiga bosättningen. I staden får alla trosriktningar och folkslag plats.

© Christian Krohg

Fakta: Varken staden eller härskarinnan existerade

Kattegatt är ingen vikingastad utan ett farvatten mellan Danmark och Sverige. Det fanns inte heller någon härskarinna vid namn Haakon Ericsdotter. Hon är löst baserad på Håkon Sigurdsson, som regerade Norge från 975 till 995.

”Vikings: Valhalla” går dessutom i samma fälla som föregångaren ”Vikings” – och i stort sett alla andra filmer och serier som utspelar sig under vikingatiden: Den reducerar verklighetens vikingar till sexiga machomän, som förför horder av kvinnor och hugger alla fiender sönder och samman.

Kläderna är till exempel åtsittande och uppenbarligen designade för att visa upp skådespelarnas snygga kroppar – när de inte slits av inför en het kärleksscen, det vill säga. Verklighetens vikingar hade betydligt enklare och ledigare plagg.

Lyckligtvis bjuder ”Vikings: Valhalla” även på en del nya historiska vinklar. Vikingariket i Kattegatt tillför fler etniska inslag i form av personer från Sydeuropa och Afrika. Stereotypen av vikingarna som blåögda skandinaver utmanas, och det är ett klädsamt inslag i serien. Som upphovspersonen Jeb Stuart säger i en intervju med Netflix:

”Viking var inte något man var, utan något man gjorde. Man drog i viking. Det rörde sig alltså inte om ett särskilt skandinaviskt folkslag.”

Far och son blandas ihop

© Vikings: Valhalla/Official Trailer, Netflix

Serien: Knut den store hämnas för danemordet

Den danske kungen Knut den store genomför en invasion av England efter danemordet. Han får hjälp av sin far, Sven Tveskägg, som också tilltalas som kung, utan att det framgår vad han regerar över.

© De Luan/Imageselect

Fakta: Knuts far ledde invasionen

Knut den store blev kung först år 1014, när hans far Sven Tveskägg dog. Det var Tveskägg som ledde ett antal vedergällningsattacker mot England från 1002–1012 och år 1013 ledde den stora invasionen.

Faktafel drar ner serien

”Vikings: Valhalla” bygger vidare på förlagan ”Vikings” – på gott och ont. Det är fängslande och spännande att följa vikingarnas framfart genom England.

En någorlunda korrekt bild av vikingatiden och huvudpersonerna ska man dock inte förvänta sig. Precis som i föregångaren rör det sig om ”Hollywood-vikingar” och en kraftigt förvrängd och klichéfylld historia. Men har du drömt om att få se Leif Eriksson hugga ner motståndare så blodet sprutar över hans bara överkropp, så är serien perfekt för dig.