Kevin P. Smith

Vikingaskepp upptäckt i isländsk lavagrotta

I en vulkanisk grotta på Island har arkeologer gjort ett unikt fynd. För drygt tusen år sedan byggde vikingar ett skepp av sten långt nere under marken. Nu försöker forskarna ta reda på varför.

Djupt inne i den 1 600 meter långa vulkangrottan Surtshellir på Island och tio meter under marken har arkeologer funnit en mystisk stensättning formad som ett skepp. Amerikanska forskare daterar fyndet till början av 900-talet.

Inne i skeppet har arkeologerna grävt ut ben från får, getter, nötkreatur, hästar och grisar, som bränts vid höga temperaturer. Dessutom har de hittat dyrbara mineraler från Turkiet och många pärlor, varav en del kommit ända från Irak till vulkangrottan på Island.

Det har fått arkeologerna att gissa att den så kallade skeppssättningen användes för offer.

Lavagrotten Surtshellir ligger cirka tolv mil nordost om Reykjavík.

© Kevin P. Smith

Vulkanutbrott skrämde vikingarna

Studier av grottan har avslöjat att den bildades under ett vulkanutbrott för cirka 1 100 år sedan. Forskarna funderar nu på om vulkanutbrottet fick Islands vikingar att frukta att Ragnarök – domedagen – var nära. Och om rädslan fick dem att bygga skeppet under jorden och offra där.

Överraskande nog har vikingarna byggt det underjordiska skeppets sidor av relativt små stenar.

© Kevin P. Smith

Enligt utgrävningsledaren Kevin Smith vid Brown University i USA är fyndet unikt av flera orsaker:

”Så vitt jag vet är det den enda skeppssättning som hittats under jorden. Skeppet är heller inte en del av en vikingagrav, utan en rituell plats i sig. Dessutom har skeppet inte byggts genom att stora stenar placerats bredvid varandra, utan genom en sammanhängande mur av sten,” säger Smith till Världens Historia.