Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingaskepp upptäckt i isländsk lavagrotta

I en vulkanisk grotta på Island har arkeologer gjort ett unikt fynd. För drygt tusen år sedan byggde vikingar ett skepp av sten långt nere under marken. Nu försöker forskarna ta reda på varför.

Kevin P. Smith

Djupt inne i den 1 600 meter långa vulkangrottan Surtshellir på Island och tio meter under marken har arkeologer funnit en mystisk stensättning formad som ett skepp. Amerikanska forskare daterar fyndet till början av 900-talet.

Inne i skeppet har arkeologerna grävt ut ben från får, getter, nötkreatur, hästar och grisar, som bränts vid höga temperaturer. Dessutom har de hittat dyrbara mineraler från Turkiet och många pärlor, varav en del kommit ända från Irak till vulkangrottan på Island.

Det har fått arkeologerna att gissa att den så kallade skeppssättningen användes för offer.

Lavagrotten Surtshellir ligger cirka tolv mil nordost om Reykjavík.

© Kevin P. Smith

Vulkanutbrott skrämde vikingarna

Studier av grottan har avslöjat att den bildades under ett vulkanutbrott för cirka 1 100 år sedan. Forskarna funderar nu på om vulkanutbrottet fick Islands vikingar att frukta att Ragnarök – domedagen – var nära. Och om rädslan fick dem att bygga skeppet under jorden och offra där.

Överraskande nog har vikingarna byggt det underjordiska skeppets sidor av relativt små stenar.

© Kevin P. Smith

Enligt utgrävningsledaren Kevin Smith vid Brown University i USA är fyndet unikt av flera orsaker:

”Så vitt jag vet är det den enda skeppssättning som hittats under jorden. Skeppet är heller inte en del av en vikingagrav, utan en rituell plats i sig. Dessutom har skeppet inte byggts genom att stora stenar placerats bredvid varandra, utan genom en sammanhängande mur av sten,” säger Smith till Världens Historia.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj