Colin Lane
Utgrävning av vikingaskepp i Wirral

Vikingaskepp ligger dolt under engelsk pub

Engelska arbetare som 1938 var i färd med ett grävarbete stötte plötsligt på ett träfartyg tre meter under marken. Nu ska det undersökas, och arkeologerna tror att det kan vara Englands första vikingaskepp.

Arkeologer vid University of Nottingham har inlett undersökningar av ett mycket märkligt fynd, som upptäcktes redan 1938.

Arbetare som grävde vid puben Railway Inn i Meols på halvön Wirral i nordvästra England hittade då en märklig träkonstruktion. Arbetarna ritade av fyndet, som de ansåg såg ut som ett vikingaskepp, men inga arkeologiska undersökningar genomfördes på platsen. Nu är det dock dags.

Undersökningar ska avgöra 80 års spekulerande

Området undersöktes för åtta år sedan med markradar, som bekräftade att det finns ett sex till nio meter långt skepp omkring tre meter under marken.

Storleken i kombination med teckningarna från 1938 får arkeologerna att tro att det rör sig om ett transport- eller fiskefartyg, som vikingarna hade många av i området. Från år 902 slog många vikingar sig nämligen ner i Wirral.

Modell av vikingaskepp vid Inn Pub

Denna modell, baserad på radarundersökningar och gamla teckningar, visar hur skeppet sannolikt ser ut. Skeppet är klinkbyggt precis som andra vikingaskepp.

© University of Nottingham

Till skillnad från hur det såg i större delen av England kom dessa vikingar från Norge snarare än Danmark, och de levde i allmänhet fredligt. Undersökningar av dna har visat att området än i dag har en ovanligt stor andel personer som kan härleda sina gener till Skandinavien.

”Det har länge antagits att det ligger ett skepp från vikingatiden här, men ingen professionell utgrävning har någonsin gjorts. Så alla är väldigt spända på vad vi kommer att hitta”, säger Dominga Devitt, ordförande för Wirral Archaeology Community Interest Company, som deltar i utgrävningen.

Precis som de berömda och oerhört välbevarade norska vikingaskeppen Osebergsskeppet och Gokstadsskeppet, som i dag kan beskådas på Vikingeskibsmuseet i Oslo, ligger det lilla skeppet i tjock lera. Det betyder att virket har exponerats i väldigt liten utsträckning för syre, och därför borde vara i väldigt gott skick.

Om skeppet visar sig vara från vikingatiden kommer det att vara det första fyndet av ett vikingaskepp i England.

100 hål ska borras i skeppet

Planen är att arkeologerna ska borra sammanlagt hundra väldigt smala hål ner till skeppet och via dem ta prover av träet, som kan undersökas med bland annat en kol 14-analys.

De kringliggande områdena ska samtidigt undersökas för att ta reda på om det kan finnas fler intressanta fynd under marken.

Även Lisa Jones, som driver puben The Railway Inn, ser fram emot utgrävningarna:

”I åratal har folk försökt reda ut vem som skulle stå för utgrävningen, och vem som skulle betala för den. Nu händer det äntligen. Vi sätter upp ett informationscentrum i puben, så folk kan komma in och se hur det går med utgrävningen. Vi kommer att hålla öppet som vanligt”, säger Lisa Jones.

Utgrävningen av Gokstadsskeppet

De engelska arkeologerna hoppas hitta en motsvarighet till det berömda norska Gokstadsskeppet, som grävdes ut 1880.

© Kulturhistorisk museum, UiO