Historiska museet Lunds Universitet

Vikingaskatt räddad i sista stund

En ovärderlig silverskatt som hittats i en chiffonjé var nära att spridas för alla vindar, när en livlina dök upp.

"Det är goda nyheter – Jag är oerhört glad”, sa Birgitta Hårdh, professor emerita i arkeologi vid Lunds universitet.

Hennes lättnad beror på köpet av Everlövskatten, ett av Sveriges mest omtalade fynd frånvikingatiden. Den stora silverskatten består av inte mindre än 912 mynt, flera av dem från Bayern i Tyskland, samt 40 vackra silversmycken.

I synnerhet de bayerska mynten är ovanliga i Sverige, och därför hördes det ett ramaskri, när det meddelades att skatten skulle säljas på auktion.

Att skatten inte redan finns på ett museum beror på de särskilda omständigheterna kring fyndet av den. Everlövskatten hittades nämligen inte i jorden, som så många andra värdefulla arkeologiska fynd. På 1980-talet hittades den i en chiffonjé, som gått i arv i generationer.

Everlövskatten ställdes 1986 ut på Historiska museet i Lund, då den här bilden togs.

© Historiska museet Lunds Universitet

Skatten ska nu till Stockholm

Staten krävde ursprungligen att få skatten, men domstolen gav arvtagarna rätt att behålla den, eftersom lagen är otydlig när det gäller fynd som gjorts i privata hem.

Arvtagarna bjöd nyligen ut Everlövskatten på auktion, där mynten skulle säljas ett och ett och följaktligen skulle kunna spridas för alla vindar. Men i sista stund gick två fonder ihop och köpte skatten intakt.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatik och Sven Svenssons Stiftelse har nu sett till att skatten hädanefter kommer att ställas ut på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet i Stockholm.