Vikingarna fruktade skottarna, men DNA-analyser avslöjar att de även levde sida vid sida och fick barn tillsammans.

Vikingarna var rädda för skottar

Via 800 år gamla sagor har isländska forskare kommit fram till att vikingarna troligen inte alls var så orädda som antytts.

31 januari 2010

Via 800 år gamla sagor har isländska forskare kommit fram till att vikingarna troligen inte alls var så orädda som antytts. Åtminstone varnade de varandra för att dra till Skottland som hade rykte om sig att vara ett ogästvänligt land fullt av blodtörstiga stammar.

”Islänningar som vill plundra råds att åka dit men det kan kosta dem livet”, varnade bland andra en isländsk krönikeskrivare. En annan berättar att ett handelsskepp seglade längs Skottlands kust när det mötte 13 skotska sjörövarskepp. Islänningarna fick då två val: ”Ni kan antingen gå i land och då beslagtar vi all er egendom, eller också kan vi attackera er och döda varje man vi möter.”

Vikingarna byggde kolonier på Shetlands- och Orkney­öarna, men inte heller här fick de vara ifred för de aggressiva skottarna. Sagorna avslöjar att vikingakolonierna på
Orkneyöarna ofta plundrades av skotska stammar.

De isländska sagorna, som grundades på muntliga berättelser, skrevs ned på 1200-talet. De användes ibland som ”guideböcker” av vikingarna och har visat sig vara oerhört exakta.

Kanske är du intresserad av...