Olaus Magnus – Public Domain
Fiske under vikingatiden

Vikingarna tjuvstartade Skandinaviens fiskeäventyr

Vikingarna kunde mycket mer än att bara plundra och döda. En ny stor dna-studie avslöjar att de sannolikt skapade ett handelsnätverk för sill 400 år tidigare än man har trott.

Under medeltiden blev skandinaverna rika på att sälja salt sill till kristna runt om i Europa. Sillen var populär i samband med de många fastedagarna. Men nu har biologer med hjälp av gentester avslöjat att handeln med sill inleddes 400 år tidigare än vi har trott, och att det sannolikt var vikingarna som stod bakom.

Som en del av en annan studie undersökte biologer vid Oslo Universitet sillben som hittats längs Östersjöns östra del. De upptäckte att benen härrörde från perioden mellan år 800 och 850, mitt i vikingatiden. Det var inte den enda överraskningen.

sillben dna

Biologerna har kunnat utvinna dna från sillben som dessa. Testerna visar varifrån sillen kommit.

© Oslo Universitet

Kan bara komma från Kattegatt

”I de genetiska fingeravtrycken i dessa en upptäckte vi att fiskarna var anpassade till en högre salthalt än du hittar i centrala Östersjön. Det betyder att de kommer från området vid Kattegatt, och att de fraktades till östra Östersjön”, förklarar biologen Lane Atmore vid Oslo Universitet.

”Fiskar som är anpassade till högre salthalt har aldrig hittats så långt inne i Östersjön.”

Tidigare har man inte trott att vikingarna hade de nödvändiga förutsättningarna för att exportera stora mängder sill. Bland annat för att konserveringen av sillen krävt enorma mängder salt. Om inte den extra feta sillen från Kattegatt saltats hade den nämligen väldigt snabbt ruttnat.

Den nya studien visar att sill från Kattegatt hittats så långt bort som i den polska staden Truso, som fungerade som en viktig handelsplats under vikingatiden. Det vittnar om ett stort handelsnätverk för sill.