Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En gång för alla: vikingarna hade inte horn på hjälmen.

Civilisationer - Vikingar

Vikingarna hade inga horn på sina hjälmar

En uppmärksam läsare påpekade att vi ibland visar bilder av vikingar med hjälmar med horn. Men låt oss slå fast en gång för alla - vikingahjälmar hade i verkligheten inga horn.

Missvisande teckningar håller liv i myten

Vikingarnas hjälmar hade inga horn. Att vi tog med en bild med en sådan hjälm beror inte bara på slarv utan även på att utbudet av ”riktiga” vikingabilder är så litet. Många av
de teckningar vi kan använda är från 1800-­talet, då tecknare som bland andra August Malmström gärna försåg hjälmarna med horn.

Missförståndet stammar från Sverige

Missuppfattningen spreds till Tyskland där designern Carl Doepler ritade kostymerna till Richard Wagners operatetralogi ”Niebelungens ring”. Doepler var noggrann och detaljstuderade alla bilder som fanns. År 1876 blev operan en sådan jättesuccé att ensemblen inledde en stor europaturné där Doeplers kostymer framhävdes – och inspirerade nya tecknare.

Alla arkeologiska fynd visar att vikingarna inte hade horn på sina hjälmar, men missuppfattningen lever fortfarande kvar.

Danska Faxe säljer t.ex. den historiskt inkorrekta ölburken "Der Große Däne" i Tyskland.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj