Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Vikingarna hade horn på hjälmen”

Sedan 1800-talet har konstnärer i Norden porträtterat vikingarna som krigare med horn på hjälmen, och bilden lever kvar. Men hade vikingarna verkligen behornade hjälmar – eller är det bara en seglivad myt?

Shutterstock/NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsber

Under renässansen framställdes ­romarrikets fiender germanerna som krigare med horn på hjälmarna. Hornen ingick i bilden av den ädle vilden, som var populär under den perioden.

Tanken på de nobla vildarna anammades på 1800-talet av historiker, arkeologer och konstnärer i Norden. De nordiska länderna hade då reducerats till småstater utan något reellt ­inflytande på stormaktspolitiken i Europa.

I kombination med den tidens nationalromantiska strömningar ledde det till att många inflytelserika skandinaver blickade bakåt i tiden för att hitta något som Norden kunde stolt­sera med. Valet föll på perioden 793–1066, som döptes till ”vikingatiden”.

Det var en perfekt period, eftersom den representerade en tid, då de ­nor­diska länderna hade makt. I framställningar av de hårdföra vikingarna försågs hjälmarna med horn.

I Danmark är den första kända bilden av en viking med horn ett träsnitt av Lorenz Frølich från 1877. De följande åren dök liknande framställningar upp i Sverige, och i början av 1900-talet var hjälmarna med horn flitigt förekommande i avbildningar av vikingatiden.

FÖR OCH EMOT: Fynd avgör frågan

Gjermundbuhjälmen från Norge är den bäst bevarade hjälmen från vikingatiden.

© NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsberg

SLUTSATS: Vikingarna bar hjälmar avsedda för krig

När det kommer till kritan är forskarna säkra på sin sak: vikingarna bar inte hjälmar med horn – i varje fall inte när de skulle ut i strid. Endast två relativt intakta hjälmar från vikingatiden har hittats, och ingen av dem har haft horn.

Detta och det faktum att det helt saknas uppgifter om horn i de skriftliga källorna, som i övrigt innehåller många trovärdiga berättelser, har fått forskarna att dra slutsatsen att hornen är en myt.

Hjälmar med horn kan i teorin ha använts i ceremoniella sammanhang, men det finns inga konkreta bevis för något sådant. Å andra sidan finns det arkeologiska bevis för att vikingarna i strid använde hornlösa hjälmar, som skyddade skallen, ögonen och näsan.

Föreställningen om hårdföra vikingar med horn hålls i dag vid liv framför allt genom reklam, souvenirer, leksaker och maskeradhjälmar.

MYTKNÄCKARNAS DOM: Vikingarna hade inga horn på hjälmen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj