En lokal metalldetektorentusiast i Norfolk hittade 2021 vad han trodde var en arabisk dinar. Nu visar undersökningar att guldmyntet inte bara är falskt utan att det sannolikt präglades av vikingar på 800-talet.
”Det är väldigt ovanligt att hitta något sådant – det är helt unikt”, säger Rory Naismith, professor i tidig engelsk medeltid vid Cambridge University. Han understryker att ”vikingarna hade mycket kontakt med den muslimska världen”, och att det därför är sannolikt att de har präglat den falska dinar som hittades i östra England.
Falska mynt var statussymbol
Båda sidor av det falska myntet pryds av en pärlkant, som omger en ”inskription”, bestående av lodräta streck på framsidan och horisontella streck på baksidan. Linjerna slutar i upphöjda prickar, och mellan de horisontella linjerna syns rader av prickar.
Det är en mycket abstrakt imitation av arabisk skrift, så det rör sig sannolikt om en kopia av en kopia av en dinar. Upphovspersonen har troligen aldrig sett en riktig dinar – och den här kopian skulle säkerligen inte ha lurat några araber.