Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spetälska leder till missbildningar och i värsta fall förlust av kroppsdelar, i synnerhet fingrar, tår och näsa.

Civilisationer - Vikingar

Vikingarna förde spetälska till Irland

När vikingarna bosatte sig i Irland förde de med sig kunskaper om skeppsbygge, krigföring och handel och grundade bland annat Dublin. Ny forskning tyder dock på att de även smittade den isolerade ön med en av medeltidens mest fruktade sjukdomar.

Ny forskning tyder på att vikingarna inte bara plundrade och bosatte sig i Irland, utan även att de förde med sig en av historiens mest fruktade sjukdomar – spetälska.

Forskare vid Queens University i Belfast har undersökt fem irländska skelett, som bär spår efter sjukdomen. De avled under 900–1200-talet och uppvisar två typer av bakterien M. leprae, som orsakar spetälska.

Ger viktiga kunskaper om sjukdomens upphov

De båda typerna är identiska med typer som är kända från vikingatiden i Skandinavien. Utifrån strontiumanalyser av skeletten kan forskarna se att två av de drabbade växte upp i Skandinavien.

”Eftersom Irland är en förhållandevis isolerad ö i yttersta delen av Västeuropa har undersökningarna potentialen att ge oss viktig information om spetälskans historiska upphov”, förklarar professor Eileen Murphy vid Queens University.

Vikingarna tog även smittan till England

Spetälska smittar vid kontakt med öppna sår och leder till svåra missbildningar. Från romarriket spreds sjukdomen i Europa, men i Irland har man inte hittats spår av sjukdomen från tiden före vikingarnas ankomst år 795.

Det är inte första gången vikingarna beskylls för att ta med sig spetälska över havet. De båda lepratyper som är kända från Skandinavien har tidigare hittats i engelska
skelett från samma period.

Läs också:

Kultur

Boken Lady Chatterleys älskare var för vågad för britterna

12 minuter
Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj