Vikingarna: Elddon avslöjar hittills okänd vikingafärd

Forskare har hittat bevis för att vikingarna kom till bukten Notre Dame i Newfoundland i Kanada. På den tiden var området kring bukten det mest tättbefolkade på ön.

Enligt forskarna kan det finnas fler okända utgrävningsplatser kring Notre Dame-bukten.

Kvartssten berättar att vikingarna besökt området

För omkring tusen år sedan seglade en grupp vikingar från Newfoundlands nordligaste punkt till Notre Dame-bukten 230 kilometer söderut. Det hävdar kanadensiska forskare sedan de undersökt två stycken kvartsstenar, s k jaspis.

Stenarna, som vikingarna använde för att göra upp eld med, hittades i Newfoundlands berömda vikingabosättning L’Anse aux Meadows för flera år sedan. När forskarna nu bestämde sig för att analysera stenarnas kemiska fingeravtryck, kom de fram till att de endast kan komma från Notre Dame-bukten. Enligt forskarna måste vikingarna alltså ha varit i området.

"Vi vet inte om de kom dit ofta eller om det handlar om en enstaka gång", säger Kevin Smith, vice direktör på Haffenreffer Museum för antropologi.

Fortsatt mycket att lära om vikingarna

Området var på den tiden fullt av skog, fisk och bytesdjur: "För alla som kom från de nästan trädlösa atlantöarna måste området ha varit ytterst intressant", säger Smith. Det var också en av Newfoundlands mest tättbefolkade trakter, och vikingarna måste oundvikligen ha kommit i kontakt med de infödda.

Tidigare undersökningar har visat att vikingarna även besökte kusten nära Quebec samt Kanadas arktiska områden. Enligt Smith visar den nya upptäckten att vi ännu har mycket att lära om vikingarnas resor i Nya världen.