Bärsärkarnas raseri var en viktig del av vikingarnas stridstaktik.

Vikingarna använde krigslist till att besegra fienden

Vikingarna mötte sina fiender på slagfältet med lika delar tapperhet och mygel. Det var denna kombination som gjorde vikingarna fruktade i hela Europa.

21 maj 2015

Vikingarna attackerade i krigisk trans

I öppna slag anföll vikingarna i täta formationer, s.k. svinfylkingar. De bestod oftast av män från samma skepp som kände varandra väl. I spetsen rusade vrålande elitsoldater fram i krigisk trans. Målet var att bryta igenom motståndarnas formationer och angripa deras bakersta män först.

Vikingarna var smartare än så

I andra lägen använde sig vikingarna gärna av krigslist, t.ex. om de visste att fienden stred till häst. Då grävde de en fallgrop, täckte över den och lockade fienden att anfalla. När ryttarna föll ned i gropen angrep vikingarna med svärd och yxor. Taktiken användes bland annat i Paris år 886.

För musen över bilden och läs om hur vikingarna attackerade fienden steg för steg.

Så försvarade vikingarna sig

När vikingarna själva angreps ställde de upp på en linje som helst skulle vara minst fem man djup. Längst fram stoppade en viking beväpnad med sköld och svärd fienden.

Bakom honom stod en man med lång stridsyxa, ett av vikingarnas favorit­vapen. Yxan kunde svingas in över linjens förste man och krossa skallen på fienden.

Tredje man hade ett långt spjut som han stack fram under sköldmuren och spetsade fienden i ben eller mage. Män med spjut och stenslungor stod skyddade bakom de andra och kastade projektiler över kamraternas huvud

Vikingavapnet med störst räckvidd var pilbågen, som såväl pojkar som kungar satte en ära i att behärska. Bågskyttarna stod längst bak, men inledde ofta slaget med skurar av pilar över motståndarna. Ibland avgjordes slaget helt av bågskyttarna innan de övriga krigarna hunnit börja slåss.

Vill du läsa mer om vikingarnas sluga attackstrategier som krävde många års stridsträning? Ladda ner artikeln från Världens Historia nr 8/2015.NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...