Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De nordiska kvinnorna spelade en stor roll på vikingatiden, slår en ny undersökning fast.

Civilisationer - Vikingar

Vikingar tog med sina fruar på plundringståg

Familjen var ofta med när Nordens beryktade vikingar drog ut i världen för att plundra och erövra.

Vikingar gjorde annat än att röva och plundra

Ny DNA-forskning visar att vikingarna tog med sig familjen när de seglade ut för att erövra nytt land. Man har annars antagit att vikingarna gifte sig med kvinnor från det område de kom till när de skulle grunda nya, fjärran kolonier.

”Vi måste kullkasta 1800-talets föreställning att vikingarna bara rövade och plundrade. De grundade bosättningar och odlade grödor, och handeln var mycket viktig”, säger Erika Hagelberg vid Universitetet i Oslo, som har deltagit i undersökningen.

DNA-spår efter norska vikingar

Forskarna har jämfört så kallat mitokondriellt DNA, som går i arv från mor till dotter, från 45 norska vikingakvinnor som levde under perioden 796–1066. Resultatet har sedan jämförts med DNA från 5 200 andra européer. Forskarna kom fram till att de norska kvinnorna har störst släktskap med befolkningen på Orkney och Shetlands­öarna utanför Skottlands norra kust. Slutsatsen är därför att vikingarna måste ha haft med sig kvinnor när de kom till dessa avlägsna öar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj