Storkungen Boru hann knappt njuta av segern förrän han höggs ned i sitt tält av vikingakungen Brodar.

Vikingar högg ned gudfruktig kung

Med våld och viljestyrka beslöt klanledaren Brian Boru att göra det ingen annan klarat: att jaga ut de avskydda vikingarna ur Irland. Men kungen hann knappt njuta segerns sötma förrän hans hjärna klövs mitt itu.

10 februari 2014 av Natasja Broström

Kungen besegrade de förhatliga vikingarna


Den iriske storkungen stod mitt i sitt livs triumf. Hans segerrika armé hade just vunnit över vikingarna och skickat ut dem ur Irland med svansen mellan benen. Nu låg Brian Boru på knä och bad tacksamt en bön i sitt tält.

I samma ögonblick kom en av hans ärkefiender, vikingakungen Brodar framstormande genom skogen med några av sina män. De var på flykt från den irländska armén som skoningslöst högg ned alla fiender längs vägen.

Vikingar krossade kungens skalle


När han fick syn på den gamle mannen som låg på knä och bad kunde Brodar knappt tro sina ögon. Där satt självaste storkungen – den man som bar skulden till vikingarnas nederlag. Vrålande höjde Brodar yxan, rusade fram och klöv mannens skalle i ett hugg. Storkungen dog omedelbart.

Trots att Brian Boru tvingades lämna jordelivet mitt i en bön till sin kristna Gud, förlorade de nordiska vikingarna det epokgörande slaget vid Clontarf år 1014.

Läs artikeln från Världens Historia nr 4/2014 så får du hela historien om hur vikingarna kastades ut ur Irland.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...