Arkeologerna, Statens historiska museer

Vikingar fick svärd nedstucket i graven

Varför stack någon för 1 200 år sedan ner svärd i två vikingagravar och lät dem sitta kvar? Svenska arkeologer har gjort det mystiska fyndet och letar nu efter svaret.

Vanligtvis begravdes vikingar med sitt svärd eller sin yxa intill kroppen. I Köping strax sydväst om Stockholm har arkeologer emellertid gjort ett uppseendeväckande fynd – i två gravar stack svärd rakt upp i luften.

Arkeologerna tror att de båda 90 centimeter långa svärden stack upp till hälften ur marken, när vikingarna begravdes i början av 800-talet.

Arkeologernas hypotes är att de båda vikingarna i gravarna kan ha varit bröder, som stupade tillsammans i strid. Men varför svärden skulle placeras lodrätt och dessutom sticka upp ur jorden är ett mysterium.

Utöver svärden hade de döda fått andra saker med sig i graven. Arkeologerna fann brända djurben, en kam och två björnklor.

© Arkeologerna, Statens historiska museer

Kanske var lodräta svärd en hyllning till Oden och de fallna i Valhall. En annan möjlighet är att de efterlevande lättare skulle kunna komma i kontakt med de döda genom att röra vid deras svärd.

Gravarna bjöd på flera överraskningar

Även på andra sätt är gravarna anmärkningsvärda. De är nämligen belägna ovanpå på två äldre gravar, vilket är väldigt ovanligt.

”Detta visar att konstruktionen av de båda stensättningarna med svärd gjordes medvetet. Kanske för att skapa en kontakt med en specifik förfader eller en social grupp”, säger arkeologerna Anton Seiler, Fredrik Larsson och Katarina Appelgren, som står bakom utgrävningen.