Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Genom att undersöka musselskal har forskarna med stor precision beräknat temperaturen i Nordatlanten under vikingatiden.

Civilisationer - Vikingar

Vikingakolonier frös och svalt i Nordatlanten

Ny forskning visar att temperaturen störtdök bara några år efter att vikingarna koloniserat Island och Grönland. Det kalla klimatet fick fatala konsekvenser.

Vikingarna kunde inte ha valt en sämre tid för att bosätta sig på Island och Grönland. Ny forskning visar att den genomsnittliga temperaturen i Nordatlanten sjönk med nästan sex grader direkt efter vikingarnas kolonisering av området omkring år 870. Temperaturfallet var troligen starkt bidragande till den hungersnöd som drabbade vikingarna både på Grönland och på Island.

Forskarna har kommit fram till de historiska temperaturväxlingarna genom att mäta syreisotoper i skalen från bland annat ett slags musslor. Eftersom antalet isotoper varierar beroende på vattentemperaturen, har forskarna kunnat göra den hittills mest exakta kartläggningen av temperaturväxlingarna under den period då vikingarna intog Nordatlanten. Metoden är så exakt att forskarna till och med kan utläsa temperaturen för enskilda månader.

Enligt kemisten William Patterson som ligger bakom undersökningen innebar endast en grad lägre sommartemperatur att jordbrukets avkastning försämrades med 15 procent.

Läs också:

Vikingar

Därför lämnade vikingarna Grönland

2 minuter
Vikingar

Utgrävning vederlägger experternas kunskaper om Island

2 minuter
Vikingar

Vikingarna tog med cannabis till Nordamerika

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj