Shutterstock

Vikingakläder har överlevt över 1 000 år i jorden

I en vikingagrav fann arkeologer kläder som inte hade förmultnat. Fyndet är oerhört ovanligt och har utlöst jubel i forskarkretsar.

I Hestnes nära Norges sydspets har arkeologer gjort ett spektakulärt fynd. Kvinnan i graven från cirka 850–950 efter Kristus bar vackert broderade plagg – och mot alla odds har en del av tyget överlevt de cirka 1 170 åren i graven.

”Att hitta broderade textilier från vikingatiden är så ovanligt att man nästan inte tror att det är sant”, säger Ruth Iren Øien från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.

”Vi som arbetar med textilier är glada om vi hittar så mycket som en en gånger en centimeter stor bit, men i det här fallet hittade vi nästan elva centimeter.”

I graven låg även en uppsättning kardor – metallpiggarna kan anas mitt i bilden – för att bereda ullen så att den kunde spinnas till tråd.

© Marte Rønning, NTNU

Kvinnan bar klänning

I graven fann arkeologerna tygrester från åtta olika plagg – en del av dem placerade i lager, eftersom vikingarna bar många lager kläder. Fyndet kommer med tiden att kunna avslöja spännande detaljer om hur vikingarnas kläder tillverkades.

”Vi föreställer oss att kvinnan bar en förklädesklänning, som var fäst med broscher. Under klänningen har hon troligen haft en särk eller skjorta av linne eller fin ull. Över axlarna bar hon sannolikt en mantel med broderade dekorativa element”, säger Ruth Iren Øien.

“Broderade textilier från vikingatiden är något vi känner till endast från några få överdådiga gravar som Oseberg och Mammengraven i Danmark”, förklarar Ruth Iren Øien.