Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingakläder har överlevt över 1 000 år i jorden

I en vikingagrav fann arkeologer kläder som inte hade förmultnat. Fyndet är oerhört ovanligt och har utlöst jubel i forskarkretsar.

Shutterstock

I Hestnes nära Norges sydspets har arkeologer gjort ett spektakulärt fynd. Kvinnan i graven från cirka 850–950 efter Kristus bar vackert broderade plagg – och mot alla odds har en del av tyget överlevt de cirka 1 170 åren i graven.

”Att hitta broderade textilier från vikingatiden är så ovanligt att man nästan inte tror att det är sant”, säger Ruth Iren Øien från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.

”Vi som arbetar med textilier är glada om vi hittar så mycket som en en gånger en centimeter stor bit, men i det här fallet hittade vi nästan elva centimeter.”

I graven låg även en uppsättning kardor – metallpiggarna kan anas mitt i bilden – för att bereda ullen så att den kunde spinnas till tråd.

© Marte Rønning, NTNU

Kvinnan bar klänning

I graven fann arkeologerna tygrester från åtta olika plagg – en del av dem placerade i lager, eftersom vikingarna bar många lager kläder. Fyndet kommer med tiden att kunna avslöja spännande detaljer om hur vikingarnas kläder tillverkades.

”Vi föreställer oss att kvinnan bar en förklädesklänning, som var fäst med broscher. Under klänningen har hon troligen haft en särk eller skjorta av linne eller fin ull. Över axlarna bar hon sannolikt en mantel med broderade dekorativa element”, säger Ruth Iren Øien.

“Broderade textilier från vikingatiden är något vi känner till endast från några få överdådiga gravar som Oseberg och Mammengraven i Danmark”, förklarar Ruth Iren Øien.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj