Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingahjälm identifierad efter 65 år

Sedan 1950-talet har forskare debatterat huruvida en hjälm som hittats i England har tillhört en viking. Ny forskning ger svaret.

Preston Park Museum and Grounds

Vikingaforskare i hela världen jublar åt de senaste rönen från England.

En grupp brittiska eksperter slår nämligen fast att den hjälm som på 1950-talet hittades i nordöstra England är en tvättäkta vikingahjälm.

Nyheten är sensationell, för hittills har Norge kunnat ståta med världens enda någorlunda intakta vikingahjälm: den så kallade Gjermundbu-hjälmen, som grävdes ut 1943.

Det brittiska fyndet har sedan 1950-talet varit känt som Yarm-hjälmen – uppkallad efter den stad där den hittades. Yarm ligger cirka två mil uppför floden Tees i närheten av Newcastle.

Staden Yarm, där hjälmen hittades på 1950-talet, ligger i nordöstra England – två mil från Nordsjön.

© Shutterstock

Liknar känd norsk hjälm

Yarm-hjälmen har en del likheter med Gjermundbu – till exempel skyddet för näsan och ögonen – men är inte helt identisk.

Enligt arkeologen Chris Caple vid Durham University är Yarm-hjälmen tillverkad på 900-talet av en viking som bodde i England. Det järn som den tillverkats av kommer i alla fall från den engelska underjorden, visar hans omfattande analyser.

Yarm-hjälmen tillhörde en viking. Forskarna tror att ett slags ringbrynja kunde monteras i små hål längs hjälmens kant, så att nacken, ansiktet och halsen skyddades. Den lilla knoppen på toppen var hjälmens enda dekoration.

© Preston Park Museum and Grounds

Alla vikingar bar hjälm och ringbrynja

Chris Caple förklarar att uppgiften att undersöka hjälmen var oerhört svår, eftersom dess tunna, hopnitade järnplåtar är väldigt ömtåliga på grund av genomrostning. Han anser att Yarm-hjälmen är väldigt tidstypisk:

”Vikingahjälmar var lätta att tillverka, skyddade effektivt bäraren, men var inte dekorerade (till skillnad från tidigare hjälmar, red.).

Tillsammans med ringbrynjan var hjälmen ett viktigt skydd för krigaren. På Bayeuxtapen från 1000-talet bär nästan alla krigare hjälm och ringbrynja,” påpekar Chris Caple.

Läs också:

Vikingar

Den stora nordiska VIKINGAKAMPEN

19 minuter
Vikingar

Hade vikingarnas hjälmar horn eller ej?

2 minuter
Vikingar

Tursam man hittar ovanlig figur av Oden

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj