Preston Park Museum and Grounds

Vikingahjälm identifierad efter 65 år

Sedan 1950-talet har forskare debatterat huruvida en hjälm som hittats i England har tillhört en viking. Ny forskning ger svaret.

Vikingaforskare i hela världen jublar åt de senaste rönen från England.

En grupp brittiska eksperter slår nämligen fast att den hjälm som på 1950-talet hittades i nordöstra England är en tvättäkta vikingahjälm.

Nyheten är sensationell, för hittills har Norge kunnat ståta med världens enda någorlunda intakta vikingahjälm: den så kallade Gjermundbu-hjälmen, som grävdes ut 1943.

Det brittiska fyndet har sedan 1950-talet varit känt som Yarm-hjälmen – uppkallad efter den stad där den hittades. Yarm ligger cirka två mil uppför floden Tees i närheten av Newcastle.

Staden Yarm, där hjälmen hittades på 1950-talet, ligger i nordöstra England – två mil från Nordsjön.

© Shutterstock

Liknar känd norsk hjälm

Yarm-hjälmen har en del likheter med Gjermundbu – till exempel skyddet för näsan och ögonen – men är inte helt identisk.

Enligt arkeologen Chris Caple vid Durham University är Yarm-hjälmen tillverkad på 900-talet av en viking som bodde i England. Det järn som den tillverkats av kommer i alla fall från den engelska underjorden, visar hans omfattande analyser.

Yarm-hjälmen tillhörde en viking. Forskarna tror att ett slags ringbrynja kunde monteras i små hål längs hjälmens kant, så att nacken, ansiktet och halsen skyddades. Den lilla knoppen på toppen var hjälmens enda dekoration.

© Preston Park Museum and Grounds

Alla vikingar bar hjälm och ringbrynja

Chris Caple förklarar att uppgiften att undersöka hjälmen var oerhört svår, eftersom dess tunna, hopnitade järnplåtar är väldigt ömtåliga på grund av genomrostning. Han anser att Yarm-hjälmen är väldigt tidstypisk:

”Vikingahjälmar var lätta att tillverka, skyddade effektivt bäraren, men var inte dekorerade (till skillnad från tidigare hjälmar, red.).

Tillsammans med ringbrynjan var hjälmen ett viktigt skydd för krigaren. På Bayeuxtapen från 1000-talet bär nästan alla krigare hjälm och ringbrynja,” påpekar Chris Caple.