Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guldamulett med Oden

Varifrån fick vikingarna sina gudar?

Vilka kom först – vikingarna eller deras gudar? En nyfunnen guldskatt ger överraskande inblick i vikingarnas gudavärld, som har rötter långt bakåt i tiden.

Konserveringscenter Vejle

Vikingagudar som Oden och Tor existerade långt innan nordborna drog ut på sina första vikingatåg. Det visar fyndet av en stor guldskatt, som hittades i december 2020 på en åker i södra Danmark.

Det enorma fyndet utgörs av 945 gram guld och härrör från omkring år 500 – alltså flera hundra år innan vikingatiden inleddes – och innehåller flera runda guldamuletter med mytologiska och religiösa motiv.

Guldskatt funnen i Jelling.

Guldskatten från Jelling i Danmark består av 22 föremål, som tillsammans väger nästan ett kilo.

© Konserveringscenter Vejle

Bland dem finns avbildningar av en man, som enligt experter är guden Oden. Från samma period har man tidigare hittat liknande amuletter med motiv av bland annat gudarna Tyr och Balder.

Fyndet bekräftar därmed att nordiska gudar dyrkades redan under järnåldern (cirka 500 f.Kr.–750 e.Kr.).

Oden och Tor var tyska

De fornnordiska gudarna har troligen sina rötter i en tidig germansk mytologi – till exempel uppträder varianter av Oden även i järnålderns England och Tyskland, där de germanska stammarna kände den mäktige guden under namnen Woden och Wodan.

Guldamulett med Oden

Personen på guldamuletten föreställer troligen Oden med guden Balders häst.

© Konserveringscenter Vejle

En gud som påminner om Oden är även känd från tidig keltisk kultur, där guden Lugus också var enögd och förknippades med korpar och spjut.

På samma sätt dyrkades även Tor runt om i Nordeuropa långt innan vikingatiden. Så tidigt som under det första århundradet efter Kristus berättar romerska källor om hur germanska soldater i Roms armé dyrkade en variant av åskguden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj