Konserveringscenter Vejle
Guldamulett med Oden

Varifrån fick vikingarna sina gudar?

Vilka kom först – vikingarna eller deras gudar? En nyfunnen guldskatt ger överraskande inblick i vikingarnas gudavärld, som har rötter långt bakåt i tiden.

Vikingagudar som Oden och Tor existerade långt innan nordborna drog ut på sina första vikingatåg. Det visar fyndet av en stor guldskatt, som hittades i december 2020 på en åker i södra Danmark.

Det enorma fyndet utgörs av 945 gram guld och härrör från omkring år 500 – alltså flera hundra år innan vikingatiden inleddes – och innehåller flera runda guldamuletter med mytologiska och religiösa motiv.

Guldskatt funnen i Jelling.

Guldskatten från Jelling i Danmark består av 22 föremål, som tillsammans väger nästan ett kilo.

© Konserveringscenter Vejle

Bland dem finns avbildningar av en man, som enligt experter är guden Oden. Från samma period har man tidigare hittat liknande amuletter med motiv av bland annat gudarna Tyr och Balder.

Fyndet bekräftar därmed att nordiska gudar dyrkades redan under järnåldern (cirka 500 f.Kr.–750 e.Kr.).

Oden och Tor var tyska

De fornnordiska gudarna har troligen sina rötter i en tidig germansk mytologi – till exempel uppträder varianter av Oden även i järnålderns England och Tyskland, där de germanska stammarna kände den mäktige guden under namnen Woden och Wodan.

Guldamulett med Oden

Personen på guldamuletten föreställer troligen Oden med guden Balders häst.

© Konserveringscenter Vejle

En gud som påminner om Oden är även känd från tidig keltisk kultur, där guden Lugus också var enögd och förknippades med korpar och spjut.

På samma sätt dyrkades även Tor runt om i Nordeuropa långt innan vikingatiden. Så tidigt som under det första århundradet efter Kristus berättar romerska källor om hur germanska soldater i Roms armé dyrkade en variant av åskguden.