Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad gjorde vikingarna på sin fritid?

Vikingarna plundrade och våldtog, men fritiden användes till sport och brädspel.

Vikingarna älskade sport och brädspel

Vikingarna framställs ofta som råa busar med plundring och våldtäkt som enda intressen. Det är dock långt ifrån sanningen. Vikingarna fördrev gärna tiden med idrott och brädspel.

Utöver rena kraftmätningar, t ex brottning, spelade vikingarna olika bollspel. Islänningarna tyckte mycket om knattleikr – ett lagspel med boll och klubbor. Forskarna känner inte till spelets exakta regler, men utifrån sagorna kan de konstatera att matcherna var ytterst våldsamma.

Slog ihjäl motståndare efter förlorad match

Egil Skallagrimsson berättar i sin saga att han som 12-åring mötte en yngre pojke, som var bättre än han själv. Vid ett tillfälle blev Egil så trött på att förlora att han attackerade motståndaren med ett slagträ. Egil jagades bort men återvände senare och slog ihjäl motståndaren med en yxa.

Vikingarna spelade brädspel för att visa sig intelligenta

Arkeologer har hittat många exempel på brädspel med till­hörande spelpjäser i vikinga­gravar. Forskarna tror att vikingar från finare kretsar spelade brädspel för att briljera med sin intelligens och förmåga till strategiskt tänkande.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj