Den nyfunna Silverdaleskatten utgörs av 201 silverföremål, som låg begravda i en liten bly­kista. Skatten anses vara värd cirka 6 miljoner kronor.

Civilisationer - Vikingar

Silvermynt avslöjar okänd vikingakung

En av de viktigaste vikingaskatterna under senare tid har påträffats i England. Skatten har bland annat gett forskarna namnet på en hittills helt okänd kung.

En brittisk metalldetektor­entusiast har gjort sitt livs fynd: en silverskatt från vikinga­tiden, som av British Museums experter sägs vara en av de viktigare i vår tid. Skatten, som är från omkring år 900, hittades nära byn Silverdale i norra England.

Bland de över 200 silver­föremålen fanns flera mynt, bland annat ett vikingamynt med namnet ”Airdeconut” – en lokal myntpräglares försök att stava till ”Hardeknut”.

Åren 1040–42 härskade den välkände vikingakungen Hardeknut över både Danmark och England, men eftersom skatten är nästan 150 år äldre måste den Hardeknut vars namn är präglat på mynten vara en hittills okänd, lokal vikingahärskare. Enligt myntexperten Gareth Williams vid British Museum är detta första gången sedan år 1840 som forskarna har upptäckt en ny vikingakung.

”Vissa mynt bekräftar kunskap som vi redan hade, andra fyller i luckor vi inte ens visste fanns”, säger Williams. Forskarna uppskattar att skatten grävts ned av en viking, innan han drog ut i strid.

Läs också:

Handel

Världens första mynt

2 minuter
Vikingar

Andra folkslags namn på vikingarna

1 minut
Vikingar

Hævngærrige vikinger væltede England omkuld

12 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!