Överlevnadsguide: Så blir du en perfekt vikingakvinna

Mode, otrohet och inredning. Utifrån de isländska sagorna och arkeologiska fynd vet vi vad alla unga vikingakvinnor behövde veta om det liv som väntade.

Vikingekvinde

De flesta vikingamännen var på plundringståg under sina bästa år och lämnade kvinnorna med ansvar för barn och hushåll.

© Shutterstock

1. Val av rätt bröllopsdag

När det gäller bröllopet bör det hållas en sommardag så att även långväga gäster och familjemedlemmar kan vara med på festen. Som bröllopsdag kan endast fredagar komma ifråga – det är kärleksgudinnan Frejas dag och hon kommer att skänka det nygifta paret många barn. Under bröllopet ska guldringar växlas och sedan inleds det veckolånga mat- och dryckesgillet. Brudgummens familj betalar.

2. Så får man en make

Glöm kärleken – den kommer senare. Flickor är giftasmogna vid tolv års ålder och vem en flicka ska gifta sig med avtalas av det tilltänkta parets fäder. Initiativet tas alltid av brudgummens far som håller ett öga på de giftasmogna flickornas skönhet och familjeförmögenhet. Det är kutym att den blivande makens familj betalar för bruden – finns det flera friare, trissas priset upp. En brud förväntas dock alltid föra med sig en hemgift.

3. Mannen bestämmer över barnen

Graviditeten är den farligaste tiden för en vikingakvinna. Före förlossningen är det lämpligt att prata med andra kvinnor i byn för att vara redo för de smärtor som väntar. Det är helt naturligt att de äldre kvinnorna hjälper till under förlossningen, och mannen väntar utanför. Efter förlossningen kontrollerar han att barnet är friskt och välskapt. Om så är fallet läggs det vid moderns bröst – annars kastas den nyfödde i havet.

##

  1. Lär barnen att göra nytta

Barn älskar att åka skridskor, fäktas och segla med små båtar. Genom att leka skaffar de sig färdigheter som de har glädje av som vuxna, och om familjen ska överleva i karga trakter är det viktigt att alla hjälper till. Samtidigt är det vanligt att pojkar redan som femåringar skickas bort till andra familjer för att knyta släktband, medan flickor bor hemma till sin bröllopsdag.

##

  1. Tips och trender

Ute i Europa badar vikingamännen varje lördag och anses vara riktiga mode­lejon. Kvinnorna ska inte vara sämre och bör lägga vikt vid att hålla sig vackra.

Håret ska vara långt så att det kan sättas upp i konstfärdiga frisyrer eller flätas med kulörta band. Tyget till hängselklänningen kan vara i regnbågen Bifrosts alla färger, men det vanligaste är att tyget är rött eller blått.

Om mannen är rik kan en kvinna visa det genom att väva in glänsande guldtrådar i klänningstyget och bära en sjal av päls eller importerat siden. En viking sminkar sig gärna kring ögonen, vilket väcker uppmärksamhet i Europa: ”När de bär smink, försvinner inte

deras skönhet. Tvärtom blir både män och kvinnor vackrare”, skriver araben al-Tartushi.

Smycken och armband kan gärna bäras av kvinnorna men örhängen går inte an, då påminner de för mycket om trälar.

6. Sköna hem på vikingatiden

För att slippa ruttnande stolpar och täta reparationer utvecklade vikingarna en ny, revolutionerande byggteknik.

Ett långhus var oftast bostad och stall i ett. Det var bara de rika som hade råd med en separat byggnad för djuren.

I början av vikingatiden uppfördes husen på bärande pålar, som var nedgrävda i marken.

Det visade sig dock att pålarna murknade alltför snabbt, och att reparera dem var krångligt och tidsödande. Lösningen blev att placera pålarna på en grund av sten så att de inte kom i kontakt med den fuktiga jorden.

Husen kunde byggas av lera med tak av grästorv, eller med väggar av trä och spåntak, beroende på vilket byggmaterial som var tillgängligt i trakten.

##

  1. Ett öppet äktenskap

En viking är sannolikt inte trogen. Vikingarnas oskrivna lagar ger mannen rätt att ta älskarinnor och till och med låta dem bo under samma tak. Det är bara att acceptera dessa kvinnor – deras barn har dessutom rätt att ärva mannen. Den rätten gäller dock inte barn till trälkvinnor som mannen går till sängs med. Deras barn växer upp som trälar.

8. Gå på det igen!

En man lever ett hårt och farofyllt liv och risken för att en vikingakvinna blir änka är överhängande. Om det sker ärver barnen mannens egendom, men det betyder inte att hustrun står på bar backe. Om kvinnan ärvt pengar från släkten får hon behålla dem, liksom den hemgift som fördes med in i äktenskapet. Om familjen tillåter kan kvinnan gifta sig igen. Det finns emellertid massor med kvinnor som klarat sig utan någon man alls.

9. Redo för äventyr?

En vikingaman ägnar sina bästa år åt utfärder till främmande land. Om det känns lockande med äventyr kan även en kvinna utvandra. Hämta t.ex. inspiration av Gudrid Torbjørns-datter, som föddes på Island ca 982 e.Kr. och utvandrade med sin far till Grönland där hon gifte sig med Torsten, son till den kände Erik Röde.

Torsten dog under ett försök att nå Vinland. Då gifte sig Gudrid med Torfinn Karsevne och seglade västerut. Paret levde tre år i Vinland, och när Torfinn avled drog Gudrid ut på pilgrimsfärd ända till Rom!

##

  1. Stopp för våld och trakasserier

För en viking är det oacceptabelt att trakassera en fri kvinna – som inte ska finna sig i någon form av närmanden eller opassande tillmälen. Om det sker ska kvinnan tala med sin make eller far. En oanständig beröring utlöser vanligtvis blodshämnd.

Även i hemmet är kvinnan fredad mot övergrepp. Våld mot en fri kvinna är oförlåtligt. Om en man skulle slå sin kvinna kan hon skilja sig mycket snabbt. Inför domarna vid tinget behöver hon bara redogöra för tre fall av våld för att beviljas skilsmässa.

Denna rätt gäller även om en man inte längre kan försörja familjen, har utvandrat eller om det äktenskapliga samlivet upphört. Då har en kvinna rätt att hitta en ny man. Kvinnans status i sam­hället är inte lägre efter en skilsmässa.

Observera dock att en man kan kräva skils­mässa om kvinnan inte skänker honom några barn – eller om kvinnan bedriver hor (är otrogen).

11. Den döda sänds till Frejas rike

Alla ska dö någon gång och det är de seder som gäller för respektive familj och hemort som avgör om dem döda ska jordfästas eller brännas. Familjen sörjer för att smycken, tillhörigheter och andra förnödenheter som krävs är med på den sista färden. Bara på så vis blir livet i Frejas dödsrike ståndsmässigt. Det är en vanlig miss­upp­fattning att alla kommer till Valhall – den delen av de dödas rike är förbehållen män som stupat i strid.