Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingar ute på tur

Nytt fynd: Vikingarna stannade mycket längre i Amerika

Sägnerna berättar historien om vikingarnas korta och misslyckade försök att kolonisera Nordamerika. Men nya spännande fynd kan vara bevis på att vikingarna hade mycket större framgångar i Amerika än vad som hittills antagits.

Shutterstock

Längst ut på en sönderblåst udde på Newfoundlands västkust har den prisbelönta arkeologen Sarah Parcak gjort ett spännande fynd, som kan betyda att världshistorien behöver skrivas om.

Point Rosee heter platsen som eventuellt innehåller resterna av en vikingaboplats från början av 1000-talet.

Parcak och ett lag arkeologer använde avancerad satellitteknik för att skanna Newfoundlands västkust efter spår av vikingaaktivitet.

Bilderna visade mystiska mörka fläckar djupt ned i jorden och forskarna inledde en mindre testutgrävning på Point Rosee.

Utgrävningarna har hittills avslöjat en vägg av grästorv – en byggteknik som varken Amerikas indianer eller 1600-talets europeiska invandrare använde sig av.

Nära väggen låg en massa små klumpar limonit (totalt 28 pund) – ett järnhaltigt material som vikingarna smälte ned till redskap och vapen. Om det nu var vikingar som bebodde Point Rosee.

Bara vikingarna smälte järn på det sättet

Parcak är övertygad om att det är vikingar som har bott där:

"Det här nya fyndet kan avslöja många av vikingarnas hemligheter – till exempel att de vågade sig långt längre in i den Nya världen än vi hittills har trott, säger hon.

Och Parcak backas upp av vikingaexperten Douglas Bolender:

"Vi känner inte till några andra kulturer än vikingarna, som kunde ha grävt efter litonit på Newfoundland och hettat upp det", understryker han.

Kanske bodde vikingarna länge i Amerika

Hittills har vikingaboplatsen på L'Anse aux Meadows 600 kilometer längre norrut på Newfoundland varit arkeologernas enda bevis på att vikingarna tog sig hela vägen till Nordamerika.

Och boplatsen var bara ett tillfälligt hem för vikingarna, som bara ett par år efter sin ankomst lämnade platsen för gott.

Det har historiker tolkat som ett tecken på att vikingarna snabbt fördrevs av indianer eller själva snart valde att resa hem.

Fyndet på Point Rosee kan betyda att historikerna nu måste tänka i helt nya banor:

"Om Point Rosee-boplatsen kommer från en annan tid än L'Anse aux Meadows kan det ändra historien. Det visar sig kanske att vikingarna var i den Nya världen betydligt längre", berättar Susan Parcak, som nu fortsätter utgrävningarna på platsen.

Läs också:

Vikingar

Ragnarök står för dörren

2 minuter
Vikingar

Vikingarna tog med cannabis till Nordamerika

2 minuter
Vikingar

Vikingarna: Elddon avslöjar hittills okänd vikingafärd

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj