Gjellestadstory.no

Nyligen hittat norskt vikingaskepp saknade segel

Vikingaskeppet från Gjellestad håller på att grävas ut. De senaste uppgifterna tyder på att det är mindre än väntat och att det inte lämpade sig för långfärd.

Inte sedan Osebergsskeppet år 1904 har ett vikingaskepp grävts ut på norsk mark. Nu är norrmännen i färd med att bärga det så kallade Gjellestadsskeppet från en hög elva mil sydost om Oslo.

VÄRLDENS HISTORIA har tidigare rapporterat om det spännande fyndet och nu har arkeologerna börjat arbeta med skeppets köl, som har visat sig vara något mindre än förväntat.

Även om fyndet kanske inte är fullt så imponerande som man trott bidrar det med viktiga nya kunskaper: ”Trots att det inte finns så mycket kvar av skeppet rent fysiskt, så kan vi säga rätt mycket om dess konstruktion”, förklarar utgrävningsledaren Camilla Cecilie Wenn på Kulturhistorisk museum i Norge.

Se den supersnygga videon om Gjellestadsskeppet som norrmännen har gjort.

Skeppet saknade segel

Arkeologerna hade räknat med att hitta ett segelfartyg i högen, men de har inte hittat några bevis för att skeppet faktiskt hade något segel. Norrmännen har exempelvis inte hittat de fästen för tågvirke som brukar finnas på ett vikingaskepp med segel. Kölen ser inte heller ut att ha kunnat bära upp någon egentlig mast. I stället var skeppet troligen en stor roddbåt, inte något segelfartyg.

Därmed skiljer sig fartyget från de två hittills viktigaste vikingatida skeppsfynden i Norge, Osebergsskeppet och Gokstadsskeppet, som båda hade segel och var väl lämpade för segling på öppet hav. Gjellestadsskeppet användes troligen i stället för seglatser längs den norska kusten.