Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyligen hittat norskt vikingaskepp saknade segel

Vikingaskeppet från Gjellestad håller på att grävas ut. De senaste uppgifterna tyder på att det är mindre än väntat och att det inte lämpade sig för långfärd.

Gjellestadstory.no

Inte sedan Osebergsskeppet år 1904 har ett vikingaskepp grävts ut på norsk mark. Nu är norrmännen i färd med att bärga det så kallade Gjellestadsskeppet från en hög elva mil sydost om Oslo.

VÄRLDENS HISTORIA har tidigare rapporterat om det spännande fyndet och nu har arkeologerna börjat arbeta med skeppets köl, som har visat sig vara något mindre än förväntat.

Även om fyndet kanske inte är fullt så imponerande som man trott bidrar det med viktiga nya kunskaper: ”Trots att det inte finns så mycket kvar av skeppet rent fysiskt, så kan vi säga rätt mycket om dess konstruktion”, förklarar utgrävningsledaren Camilla Cecilie Wenn på Kulturhistorisk museum i Norge.

Skeppet saknade segel

Arkeologerna hade räknat med att hitta ett segelfartyg i högen, men de har inte hittat några bevis för att skeppet faktiskt hade något segel. Norrmännen har exempelvis inte hittat de fästen för tågvirke som brukar finnas på ett vikingaskepp med segel. Kölen ser inte heller ut att ha kunnat bära upp någon egentlig mast. I stället var skeppet troligen en stor roddbåt, inte något segelfartyg.

Därmed skiljer sig fartyget från de två hittills viktigaste vikingatida skeppsfynden i Norge, Osebergsskeppet och Gokstadsskeppet, som båda hade segel och var väl lämpade för segling på öppet hav. Gjellestadsskeppet användes troligen i stället för seglatser längs den norska kusten.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj