Frank McGrath

Ny matbutik har vikingar i källaren

I Dublin kan en tur till matbutiken vara en historisk upplevelse. Marken under den irländska huvudstadens centrum är så proppfull med fornminnen att byggherrar är tvungna att tänka i helt nya banor.

Den nyöppnade Lidl-butiken i Irlands huvudstad Dublin har annat än ketchup och pasta i gång 4. Genom två och en halv centimeter tjockt plexiglas kan kunderna titta ner på resterna av ett vikingahus.

Under uppförandet av butiken 2020 tillkallade den tyska lågpriskedjan irländska arkeologer, när de första gamla stenarna dök upp på byggarbetsplatsen.

Stenarna visade sig tillhöra ett hus från 1000-talet – på den tiden då vikingar kontrollerade Irlands ostkust.

Följ med arkeologerna när de arbetar under matbutiken.

Lidl och arkeologerna kom gemensamt på en plan för hur huset skulle kunna bevaras – utan att döljas för allmänheten.

Lösningen blev plexiglas, som låter kunderna få en skymt av vikingatiden. På flera ställen i butiken består golvet av plexiglas, vilket ger fantasin möjlighet att få fritt utlopp.

Medan kunderna fyller sina korgar kan de fundera på om det var just här herr och fru viking satt och kardade ull eller slipade stridsyxan under den mörka vintern.

Många kunder stannar till för att ta en bild av herr och fru vikings hus under matbutikens golv.

© Frank McGrath

Arkeologerna tror att det var så kallade hiberno-norse (ättlingar till vikingar som gifte sig med kvinnor från trakten), som byggde huset i Lidls källare.

De framhåller även lösningen som en framtida modell för hur skatter i Dublins underjord kan bevaras framöver.