Ny forskning: Vikingarna tog hästen med i båten

Nya analyser av vikingagravar i England visar att de skandinaviska krigarna hade med sig sina egna hästar när de gjorde plundringståg över Nordsjön.

Viking på stor vit häst
© Shutterstock

När ett forskarlag från Durham University, Oxford University och Vrije Universiteit Brussel tidigare i år analyserade strontiumprover från hästskelett som hittats i vikingagravar i England, fick de sig en överraskning.

Fram till nu har historiker antagit att vikingarna använde stulna lokala hästar när de reste till England.

Men nu tyder strontiumstudier på att vikingarna istället tog med sig flera hästar i sina vikingaskepp när de korsade Nordsjön.

Genom att studera strontiumisotoper från skelettdelar kan experter avgöra var en person - eller i det här fallet en häst - växte upp.

Vikingarna kunde inte strida på okända hästar

Att det ens var möjligt att analysera strontiumsignaturen hos vikingahästar var något av ett mirakel.

Om de hade stannat längre i England innan de dog skulle deras strontiumsignatur ha förändrats till att likna den hos de lokala hästarna.

Än så länge kan experterna inte säga om hästarna fördes över som en del av plundringstågen eller om de fördes över när skandinaviska familjer reste till England för att bosätta sig.

Men det kan finnas flera anledningar till varför vikingarna tog med sina egna hästar.

Till exempel tar det lång tid att träna en häst som ska användas i strid.

Om vikingarna ville använda hästar i strid kunde de inte förlita sig på lokala hästar utan var tvungna att ta med egna.

Vikingarna hade ett mycket nära förhållande till sina hästar och andra djur. Här kan du höra arkeologer från University of Durham och Suffolk University berätta mer om vikingarna och deras djur.

Vikingarna hade ett mycket nära förhållande till sina hästar och andra djur. Här kan du höra arkeologer från University of Durham och Suffolk University berätta mer om vikingarna och deras djur.