Färgernas namn speglar i viss mån vilket material deras pigment utvanns ur.

Nu kan du måla med vikingarnas färger

Forskare vid Nationalmuseet i Danmark har tagit fram en färgpalett, så vikingaentusiaster världen över kan härma nordbornas färgval.

8 juni 2018 av Pernille Mogensen

Experter vid Nationalmuseet i Danmark har samlat all befintlig kunskap om de färger som vikingarna målade med i en ny rapport

Vikingaentusiaster kan glädja sig åt att forskarna även har tagit fram en färgkarta, så att det går att efterlikna nordbornas färgval. Färgkartan har kommit till efter att kemister har analyserat färgrester på bland annat byggmaterial från perioden mellan år 900 och 1100, som hittats över hela Danmark.

Dyra pigment gav hög status

Analyserna visar att färgerna tillverkades av ett bindemedel blandat med pigment. Bindemedlet bestod av en blandning av linolja, ägg och mjölkprodukter, medan pigmentet utvanns av olika material – till exempel träkol eller mineraler. 

Färgens status berodde på hur dyrt dess pigment var. Den kraftiga
röda färgen – den översta i färgpaletten – var till exempel förbehållen samhällets elit. Det röda 
pigmentet utvanns ur mineralet cinnober och fick importeras från Sydeuropa, till skillnad från exempelvis den orange ockran, som kunde utvinnas ur lokal lera. Den absolut billigaste målarfärgen var den kolsvarta, vilken som namnet antyder tillverkades av träkol.

Vikingarna kan ha haft fler färger

Eftersom de bevarade färgresterna i dag har brutits ned, bleknat eller mörknat, understryker forskarna i rapporten att färgerna i praktiken kan ha haft andra nyanser och existerat i många fler varianter. Enligt forskarna hade vikingarna sannolikt 
en ännu bredare palett färger att välja mellan.  

Många fler historiska nyheter

I varje nummer av VÄRLDENS HISTORIA har vi fyra sidor med enbart det senaste från historiens och arkeologins värld. Just nu kan du få två nummer av VÄRLDENS HISTORIA till pangpris, så att du blir helt uppdaterad om de senaste upptäckterna, fynden och forskningsrönen – och så får du ett läckert, japanskt knivset på köpet.

Du kan även anmäla dig till vårt nyhetsbrev och få våra bästa artiklar digitalt två gånger i veckan. 

Kanske är du intresserad av...