Norskt par fann viking på tomten

De skulle bara bygga en tillbyggnad till sitt hus, men stod plötsligt mitt i en drygt tusen år gammal grav. Arkeologerna beskriver graven och dess påkostade innehåll som ett mycket ovanligt fynd.

Vikingagrav Norge
© Joakim Wintervoll

Ett äkta par i staden Setesdal i södra Norge hade tänkt uppföra en liten tillbyggnad till sitt hus den här sommaren. Det får vänta. När Oddbjørn Holum Heiland började gräva stötte han nämligen på en stor, avlång sten precis under det översta jordlagret.

Han tänkte inte mer på det, lyfte bort stenen, och fortsatte med sin grävmaskin.

Då såg han plötsligt något av metall:

”Jag tittade på det och tänkte att det såg ut som en svärdsklinga. Och när jag tömde skopan föll svärdet ut, berättar han för sciencenorway.no

Setesdal ligger i Sørlandet drygt tio mil norr om Kristiansand. Kommunens arkeologer tillkallades och det visade sig snart att Heiland hittat inte enbart ett svärd utan en hel vikingagrav i familjens trädgård.

Graven innehöll mycket mer än ett svärd

När arkeologerna tittade på svärdet gjorde dess speciella utformning att det inte var svårt att datera. Svärdets klinga är 70 centimeter lång, men det är framför allt fästet som är speciellt. Det är nämligen gjort i en stil som var modern i slutet av 800-talet och början av 900-talet.

”Det är ett mycket ovanligt fynd, mycket spännande”, säger arkeologen Joakim Wintervoll, som var en av de första som fick se det.

Efter upptäckten av svärdet började arkeologerna gräva djupare på tomten, och det stod snabbt klart att det måste röra sig om en vikingagravplats.

Graven i Setesdal innehöll även bland annat en lans, förgyllda glaspärlor, ett bältesspänne samt en brosch av brons. Broschen har använts som dräktnål och föreställer ett djur – vilket var typiskt för vikingarna.

Vikingagrav Norge

Svärdet var i två delar, men i övrigt i gott skick.

© Joakim Wintervoll

”Det är mycket ovanligt att vi upptäcker vapengravar från vikingatiden. Denna grav är rikare än vi är vana vid, och föremålen är bättre bevarade”, säger Jo-Simon Frøshaug Stokke, arkeologen vid Kulturhistorisk Museum i Oslo som hjälpte Joakim Wintervoll i undersökningen.

Arkeologerna är säkra på att smyckena har tillhört en man.

”När vi ser vapen tänker vi på män, och när vi ser smycken tänker vi på kvinnor Men det är en modern uppdelning”, säger Stokke. ”Vikingarna tyckte om att bära smycken. Det är inte unikt att hitta smycken i en mans grav.”

Vikingagrav Norge

Stenen som täckte graven är omkring 50x100 cm. Vapnet låg precis under stenen, så det har troligen legat orört i mer än tusen år.

© Joakim Wintervoll

Gravar skulle visa vem som hade rätt till marken

Graven var inte särskilt stor, men gravstenen är stor. En grav som denna skulle nämligen visa att människorna som bodde på platsen hade en lång släkthistoria i området och därför ett naturligt anspråk på marken.

Arkeologerna vet att det under vikingatiden fanns en grupp mindre gårdar 100–150 meter från graven. Den kan därför ha anlagts till minne av en av gårdarnas ägare.

Graven ser inte ut att ha täckts av en hög, som är vanligt med vikingagravar, men den avlånga stenen kan från början mycket väl ha stått upprätt, och därför varit synlig i landskapet.

Det enda arkeologerna ännu inte hittat i graven är ett skelett, som skulle kunna berätta om bland annat den begravdes ålder. Utgrävningen ska därför fortsätta nästa vecka.

Fynden kan dock tyda på att personen kremerats, så arkeologerna förväntar sig inte att hitta några benrester.

”Det mesta av det organiska materialet har sannolikt brutits ner, men vi hoppas kunna hitta något litet ben”, säger arkeologen Jo-Simon Frøshaug Stokke.