Emma Norbakk
Vikingagrav, Norge, pärlor

Norsk vikingagrav var ännu mer speciell än man först trodde

Nyligen hittade ett norskt par en vikingagrav med bland annat ett svärd i sin trädgård. Nu har en grupp arkeologer konstaterat att graven var bräddfylld med bland annat smycken, broscher och en så kallad kramsten.

I förra veckan skrev vi här på VÄRLDENS HISTORIA om ett par i den sydnorska kommunen Setesdal, som hittade en viking i sin trädgård medan de var i färd med att bygga ut sitt hus.

Arkeologer som tillkallades kunde konstatera att graven innehöll ett svärd från vikingatiden, en lans, fragment av broscher och förgyllda pärlor. Dessa är i sig imponerande fynd, så arkeologerna räknade inte med att hitta mycket mer, men naturligtvis skulle en ordentlig arkeologisk utgrävning göras.

Det visade sig snart att de hade underskattat gravens omfattning.

”Det var helt otroligt att sitta där och skrapa bort jord och se fler och fler föremål dyka upp. Vi fortsatte till klockan åtta på kvällen den första dagen”, berättar Jo-Simon Frøshaug Stokke från Kulturhistorisk museum i Oslo för Sciencenorway.no.

Arkeologerna hittade bland annat en yxa, en sköld och flera knivar. Tillsammans med lansen och svärdet utgör fyndet en komplett uppsättning vapen till en krigare.

De hittade också ett stort antal smycken – och många av dem tyder på att graven inte bara innehåller en man.

Fynd tyder på både en man och en kvinna

Det var visserligen så att även män använde smycken och broscher på vikingatiden, men graven innehöll dessutom flera stora, ovala broscher som kan ha använts till klänningar.

”Vi hittade hela fyra stycken sådana, och det är inte vanligt”, berättar Stokke. ”De kan ha använts av en man, men de är huvudsakligen förknippade med kvinnor.”

Vissa av smyckena lades i graven i ett smyckeskrin av trä – där det mesta av träet emellertid har ruttnat bort.

Arkeologerna hittade inga ben, troligen för att liken brändes. De anser dock att det är sannolikt att det kan röra sig om en dubbelgrav med ett äkta par.

Vikingagrav, Norge, sköld

Arkeologen Emma Norbakk hjälpte till med utgrävningen. Här står hon på huk framför sköldbucklan från en gammal vikingasköld som arkeologerna hittade under utgrävningen.

© Jo-Simon Frøshaug Stokke

Vikingapar kan ha ingått i en järnaristokrati

De nya fynden innebär att graven är till förväxling lik två–tre gravar från vikingatiden, som hittades bara några hundra meter därifrån i början av 1900-talet.

”De är identiska med den som vi nu har grävt ut. Skillnaderna är minimala. De har samma typ av svärd, samma typ av broscher och glaspärlor – och det verkar som om man har lagt ner en identisk uppsättning gravföremål här”, säger Stokke.

Graven i trädgården är följaktligen en del av ett antal rika gravar i Setesdal. Arkeologerna arbetar nu utifrån tesen att det i det här området fanns en liten aristokrati som blev rik på järnutvinning.

Några av de största naturliga förekomsterna av järn i vikingatidens Norge fanns nämligen i en dal som inte ligger långt från gravarna, och historikerna vet att det gick att tjäna stora pengar på att exportera järn till England och Nordeuropa.

Samtliga gravarna uppvisar kännetecken på ovanlig rikedom, men det är framför allt deras likheter som är intressanta för arkeologerna: ”Medlemmarna av den här aristokratin tycks ha begravts på ett mycket specifikt vis”, menar Stokke.

Det fanns många andra föremål i den nyupptäckta graven, bland annat ett segel och två spinnrockshjul. Ett lite mer speciellt fynd var en så kallad kramsten, en rund sten som inte har någon annan funktion än att den är slät och skön att hålla i handen. Kramstenar har visserligen hittats i fler vikingagravar, men de är ganska ovanliga.

Efter den hektiska utgrävningen har de många rikedomarna nu omsorgsfullt packats ner i lådor och är på väg till Kulturhistorisk museum i Oslo.