Vestland fylkeskommune

Norsk kvinna köper vikingaskatt av en slump

Hon trodde att hon köpte en samling krimskrams på en online-auktion – bland smyckena fanns emellertid en stor överraskning.

Det var egentligen ett helt annat smycke som Mari Heskestad från Norge hade spanat in, när hon köpte en samling smycken på en online-auktion.

När hon gick igenom samlingen, som auktionshuset hade satt ihop av en massa olika smycken som inte gått att sälja var för sig – var det emellertid ett annat smycke som stack ut – en ljus och guldfärgad ring.

”Den blänkte och stack ut bland de andra smyckena” berättar Mari Heskestad för tidningen Bergensavisen. ”Jag reagerade på att den var så tung.”

Mystik kring ringens upphov

När Maris svärfar såg ringen trodde han att det kunde vara en vikingaring.

Mari kontaktade arkeologerna i sin kommun, Vestland fylke, som kunde bekräfta att svärfadern hade rätt – ringen var mycket riktigt från vikingatiden.

Utifrån stilen kan ringen dateras till perioden, men varifrån den kommer är svårare att säga.

”Fynd av liknande ringar antyder att den sannolikt härrör från en grav, har tappats eller glömts bort. Ringar av den här typen har hittats i stora delar av Norge och i Skandinavien. Den kan lika gärna vara från Sverige,” säger arkeologen Sigrun Wølstad.

Guld var en sällsynt metall under vikingatiden, och därför är det sannolikt att ringen har tillhört en mäktig vikingahövding.

Ringen har skickats till Universitetsmuseet i Bergen, där den ska undersökas mer ingående och ställas ut.