Leksaksbåt kastar ljus över vikingabarns vardag

Forskare från Norge har angett åldern på en leksak till 1000 år. Leksaksbåten ger en ovanlig inblick i barns liv under vikingatiden.

Leksaksbåten sedd från sidan (t v) med en markant för och uppifrån (t h) med hål för masten.

© Åge Hojem, NTNU University Museum

I en gammal torrlagd brunn vid en gård i Ørland i Norge har arkeologer funnit en mer än tusen år gammal leksaksbåt, som föreställer ett vikingaskepp.

Kol 14-dateringar av båten visar nu att den kan dateras till mellan år 1015 och 1028.

Under den perioden regerade vikingakungen Olav den helige Norge. Därmed ger båten en ovanlig inblick i hur barn levde på den tiden.

Barn fick lov att leka

Båten är omsorgsfullt utskuren ur trä, och den har både en tydlig för och ett hål för en mast med segel.

Enligt Ulf Fransson, som är arkeolog vid Norwegian University of Science and Technology (NTNU), är båten speciell, eftersom det är väldigt ovanligt att arkeologer hittar något som har med barn att göra.

”Men det visar även att barn på den här gården kunde leka, och att de fick lov att göra annat än att arbeta på åkrarna och hjälpa till på gården”, säger han.

En bekväm lädersko

I en annan torrlagd brunn nära den första hittade arkeologer en nästan intakt lädersko från samma period (1015–1028). Det tyder på att även om gårdens invånare levde spartanskt hade de en viss grad av komfort – vilket även barnens leksak visar.

Den hela läderskon.
© Åge Hojem, NTNU University Museum

Sedan 2014 har arkeologer grävt ut området omkring Ørland inför arbetet med en planerad utbyggnad av den lokala flygplatsen. Hittills har ett område på 120000 kvadratmeter grävts ut.

Arkeologerna från NTNU hoppas att de med sina fynd kan skapa en mer detaljerad bild av vardagslivet under järnåldern.